• baggermuseum

Nieuwe expositie in Baggermuseum

SLIEDRECHT In het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht is donderdag 24 mei een expositie geopend door Annette de Vries, hoofd collecties van het Dordrechts Museum. Dit keer geen uitleg over de nieuwste technieken in de waterbouw, maar aandacht voor waterbouw als thema in de schilderkunst.

Kunstenaars Jan Makkes en Jeroen Hermkens verkregen het voorrecht om aan boord te gaan van offshore schepen en moderne sleephopperzuigers. Makkes en Hermkens hebben beiden met passie voor techniek grote waterbouwkundige werken geschilderd, ieder duidelijk in hun eigen stijl.

Grote bouwwerken op het land zijn doorgaans wel te bekijken, al was het van achter een bouwhek.

Op zee, langs een rivier, in een haven of midden op een meer zijn plekken waar een toeschouwer niet of nauwelijks bij kan. Makkes en Hermkens kregen de kans aan boord te gaan en toegang tot waterbouwkundige werken in Dubai waar het palmeiland Jumeirah is aangelegd door Hollandse waterbouwers.

Voor het plaatsen van windmolens op zee werd de 'Aeolus' bezocht. Dit vaartuig kan op vier poten boven het water worden gemanoeuvreerd waardoor geen invloed ontstaat van de golfslag. In Nederland zijn Deltawerken uitgevoerd om hoogwater en storm te kunnen weerstaan.

Hollands Glorie door Nederlandse waterbouwers is door Makkes en Hermkens vastgelegd in een serie fraaie kunstwerken.

De nieuwe expositie is te zien vanaf vrijdag 25 mei in het Nationaal Baggermuseum Sliedrecht. Het museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur. De BaggerPraktijkTuin is elke zaterdag open van 13.00 uur tot 16.00 uur en op verzoek.