• stichtingsbestuur en notaris Papaioannou

    R de Wit

Nieuwe stichting voor Gambia

SLIEDRECHT Notaris Nico Papaioannou van Koppelaar Notarissen sponsorde donderdag 9 augustus de oprichting van de stichting Gambia Nyodema, Grow with a Smile. Super blij zijn Robert en Lia de Wit met deze geste en volgende stap voor hun goede doel in Gambia.

Vanuit hun liefde voor het land hebben zij, in samenwerking met Pa Lamin Manneh uit Gambia, in 2017 hun energie gebundeld om een kleuterschool te ondersteunen om zo de kinderen in het arme Gambia al op jonge leeftijd te voorzien van goed Engelstalig onderwijs.
,,Op deze manier helpen we het land op een gefundeerde wijze en kunnen we daadwerkelijk verschil maken. 72 kinderen volgen op dit moment kleuteronderwijs en kunnen daarna doorstomen naar de reguliere ABC school," leggen Robert en Lia de Wit uit. 
,,Dit zolang wij nog geen faciliteiten hebben om ook een basisschool een goed onderkomen te geven want alle licenties hebben we al gekregen van het ministerie van Onderwijs in Gambia. Als dat realiteit wordt kunnen we kinderen 9 jaar Engelstalig onderwijs aanbieden. Hiermee krijgen ze dan een flinke voorsprong in hun educatie en krijgen zij en hun familie veel meer kansen en mogelijkheden dan op dit moment,” aldus Robert de Wit, voorzitter van de nieuwe Stichting.
Lia de Wit voegt hieraan toe:  ,,Al voor 1 euro per maand kan een kind bij ons naar school. Ouders betalen bij ons geen geld voor schoolspullen, zoals schriften en pennen (op andere scholen is dat wel zo) maar ze betalen wel 3 euro voor het uniform en voor sommige ouders is dit al bijna niet te doen. We hebben gelukkig al een flink aantal sponsors hier in Nederland die bijvoorbeeld bedragen overmaken van variërend van €12 tot €500 euro. Daar zijn we heel blij mee. Als we de grond kunnen kopen van de huidige huurbaas in Gambia gaan we gelijk de bestaande lokalen uitbreiden. Kinderen die nu op de wachtlijst staan kunnen dan zo snel mogelijk naar school. Daarnaast gaan we investeren in het aanleggen van de nuts voorzieningen en de lokalen voor de basisschool bouwen.”

Het doel van de stichting is breder van opzet, zodat er geen beperkingen zijn in de mogelijkheden van de stichting om op meer fronten de Gambiaanse bevolking te ondersteunen. ,,Ons hoofdproject is op dit moment de Nyodema Nursery School en onderwijs en toekomst voor de kinderen.” zegt Lia. Robert: ,,We hebben in Hans Hoogenboezem en Mirjam Lankreijer twee kritische medebestuursleden gevonden die ons scherp zullen houden, daarnaast hebben beide een hart voor Gambia, waardoor we er alle vertrouwen in hebben dat we de juiste stappen zullen zetten.”

Robert en Lia hebben er zelf al veel privégeld ingestoken om alles tot dusverre te regelen. De stichting betaalt het verschil in salarissen van de drie onderwijzers, de huur van de school en zorgt voor alle school materialen. Gelukkig zijn er al bedrijven en particulieren in Sliedrecht die dit goede doel willen sponsoren en reeds toezeggingen gedaan hebben. ,,We konden er niet meer omheen om een officiële rechtspersoon te worden, maar we zijn er ook echt super blij mee dat het allemaal zo goed en prettig verloopt,” aldus Robert.