Nieuwe tentoonstelling Baggermuseum

SLIEDRECHT 'Sliedrecht - offshore wind. Uitdaging op zee.' Dit is de titel van de nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Baggermuseum die vanaf 8 oktober tot en met 14 maart is te beleven. Het aanleggen van windparken op zee is een spectaculair deel van de werken die waterbouwers uitvoeren. Kennis van de grond en de zee hadden ze al, maar kennis over het installeren hebben ze in de afgelopen 12 jaar zelf ontwikkeld.

In deze expositie ziet de toeschouwer hoe de oude windmolentechniek verder doorontwikkelt tot windturbinegeneratoren. Windturbines worden steeds groter en daardoor neemt de omvang van de funderingen op zee ook toe. Met speciaal hiervoor ontworpen schepen worden de funderingen en de windmolens geplaatst.

Van fossiele bronnen naar zonne- en windenergie; daarvoor zijn veel windturbines op land en zee nodig en dat roept soms ook tegenstand op. Inmiddels zijn voor de Nederlandse kust op de Noordzee verschillende windparken in bedrijf en worden nieuwe parken gerealiseerd. Offshore Windpark Egmond aan Zee, Prinses Amalia Windpark en Windpark Eneco Luchterduinen zijn al operationeel. Het Gemini Offshore Windpark ten noorden van Groningen is nog in aanbouw.

De tentoonstelling in het Nationaal Baggermuseum laat zien hoe de energierevolutie wordt uitgevoerd en het einde is nog niet in zicht. Vrijwel zeker is dat in het jaar 2020 ongeveer 10.000 mensen werkzaam zullen zijn bij Nederlandse bedrijven in Offshore Wind.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door inbreng van foto's, films, modellen en informatie van Eneco, Van Oord, BosKalis, ECN, Royal IHC, Koninklijke Dirkzwager, VBMS, Sif, Windcats en Jan De Nul (B). Het Nationaal Baggermuseum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie: www.baggermuseum.nl.