• Jan Wieman

Nog even alles uit de kast voor Musical Mozes

SLIEDRECHT Het wordt nog even doorbijten voor de cast, het koor, de dirigent, de geluids- en lichttechneuten en de regisseurs maar dan kan op 7 en 8 april de musical 'Mozes' een prachtige voorstelling worden. Zeven maanden is er in de Gereformeerde kerk aan de Middeldiepstraat gerepeteerd om de musical tot een succes te maken. Alles wijst er op dat dit ook het geval zal zijn: Theater de Lockhorst is beide avonden uitverkocht.

door Jan Wieman

Maar liefst 80 vrouwen, mannen en kinderen spelen mee in de musical, een immens aantal voor een amateurgezelschap dat door de regisseurs Nellie Bons en Johan Crezée wordt aangestuurd. Sommige acteurs hebben ook nog eens een dubbelrol. Daarnaast is er ook het koor onder leiding van Frans Kooyman. De eerste maanden repeteerden ze elke week twee uur maar de laatste weken loopt dat op naar twee keer drie uur. Want alles is er op gericht dat de voorstelling een succes wordt op het 'moment suprême'.

In de kerk staan de decorstukken opgesteld, alle stukken zijn door de mensen zelf gemaakt, toneelknechten zetten ze op de goede plaats. De schitterende troon van de farao, het gouden kalf, het zal er straks allemaal zijn. Het publiek zal zich kunnen vergapen aan de prachtige zelfgemaakte kostuums.

Er wordt vol overgave gerepeteerd, de regisseurs geven aanwijzingen en vragen om stilte, de regieassistente maakt aantekeningen, het gaat er serieus aan toe. Alles komt voorbij: de slavernij, het verzoek van Mozes aan de farao, de tien plagen, de uittocht uit Egypte, de tocht door de woestijn, de splitsing van de Rode zee, etc. De souffleuse heeft nog wel wat werk te doen, maar dat mag nu nog. Tussendoor is er gelukkig ook tijd voor een grap. De kinderen wachten geduldig tot ze 'op' moeten en doen intussen een spelletje. Het lijkt echt goed te komen.

Vrijdagmiddag 7 april is de generale repetitie, 's avonds om half acht kan de 2½ uur durende voorstelling dan eindelijk beginnen. Aan inzet en gemeenschapszin heeft het niet ontbroken om zowel publiek als spelers twee bijzondere voorstellingen te bezorgen.