• Koen van Weel

Omgevingsdienst: PFOA in veel meer grond, mogelijke problemen voor bouwprojecten

SLIEDRECHT De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid schat in dat in een veel groter gebied rondom de Dordtse chemiefabriek Chemours (Dupont) grond 'licht verhoogde PFOA' in de grond zit. Ook kan hergebruik van de grond fikse problemen geven voor bouwprojecten. De Sliedrechtse politiek is bezorgd.

door Simon Fousert

Eerder deze week werd al bekend dat er bij recent onderzoek in de omgeving van de fabriek PFOA en GenX in Papendrechtse grond werd aangetroffen. Reden om extra bodemonderzoek te doen in de omgeving van de Dordste fabriek aan de Baanhoekweg. De stoffen worden gebruikt bij de productie van Teflon dat bijvoorbeeld in de anti-aanbaklaag van koekenpannen zit. PFOA wordt sinds 2012 niet meer gebruikt, GenX nog wel. PFOA komt zeer waarschijnlijk in de grond door kleine druppeltjes die via schoorstenen uitgestoten worden. De aangetroffen hoeveelheden zijn niet schadelijk voor de gezondheid, zo maakten betrokken gemeenten eerder deze week al bekend, en blijven ook ver onder de afgesproken risicogrenzen.

In een brief aan de betrokken gemeenten schrijft de Omgevingsdienst dat PFOA in een veel groter gebied zit. In een bijgevoegde kaart omcirkelt de dienst naast Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht, ook een deel van de gemeenten 's Gravendeel, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Ridderkerk en Alblasserdam als gebied met 'licht verhoogde gehalten PFOA in de grond'. Aan de andere kant van de fabriek gaat het om een deel van de gemeenten Werkendam, Hardinxveld - Giessendam en Giessendam, de hele gemeente Molenwaard en zelfs Krimpenerwaard. GenX wordt ook aangetroffen in de omgeving van Chemours, schrijft de Omgevingsdienst, maar in nog kleinere hoeveelheden. GenX wordt wel meegenomen in aanvullend onderzoek. De dienst benadrukt overigens dat de cirkel die de dienst rondom Chemours trekt, slechts een inschatting is en geen harde grens.

Hoewel de aangetroffen PFOA geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt, is er wel een probleem. Grond waarin PFOA zit, mag niet op een andere plek worden hergebruikt, omdat het uitgangspunt is dat je schone grond niet viezer mag maken door er verontreinigde grond op aan te brengen. Voor veel stoffen zijn er daarom normen opgesteld. Als de hoeveelheid van een bepaalde stof onder de norm blijft, is het toegestaan om de grond elders te gebruiken. Het probleem is echter dat deze normen er voor PFOA nog niet zijn. Volgens de Omgevingsdienst betekent dit dat hergebruik van grond in de buurt van Chemours niet mogelijk is. Dat kan gevolgen hebben voor woningbouwprojecten. Grond kan dan niet worden afgevoerd. De Omgevingsdienst zegt dat er binnenkort een voorstel komt over hoe met de 'PFOA-grond' om te gaan.

Sliedrechtse politieke partijen maken zich zorgen over de gevolgen. De PvdA roept het college op om met huisartsen en de Dienst Gezondheid en Jeugd proactief te reageren in de richting van Sliedrechters die langdurig tegenover de fabriek wonen en werknemers die al lang bij bedrijven tegenover de fabriek werken. PRO Sliedrecht wil weten wanneer het helemaal zeker is dat de aangetroffen PFOA en GenX inderdaad onder de afgesproken norm liggen. Ook vraagt raadslid Timo Pauw aan het college of en zo ja wanneer het college inzicht kan geven over de gevolgen voor de huidige (bouw)projecten in Sliedrecht waarvan de grond niet meer kan worden afgevoerd. Verder wil hij weten waar de afgegraven grond van diverse (bouw)projecten is gebleven.