• Stichting Stedenband

Optredens kinderkoor uit Orãştie rond Baggerfestival

SLIEDRECHT Het kinderkoor 'Choir Lele de la Orãştie', bestaande uit 17 kinderen, 1 instrumentalist en begeleid door de beroemde Roemeense folkloristische zangeres Lorena Pascu, komt speciaal naar Sliedrecht om tijdens het Baggerfestival een aantal optredens te verzorgen. Ook op andere locaties en basisscholen in Sliedrecht zullen zij te bewonderen zijn.

door Jan Wieman

Het koor wordt beschouwd als de ambassadeur van de gemeente, is opgericht op initiatief van de burgemeester van Orãştie om folkloristische liedjes uit de oude cultuur te gaan zingen. Liedjes die niet op schrift staan en geen notenbalken hebben, maar van generatie op generatie zijn overgebracht. Ook de kleding die het koor draagt is traditioneel. Het koor, begeleid door vier ouders en een verpleegkundige, vertrekt op 24 juni uit Roemenië en zij zullen op 26 juni in Ottoland arriveren, waar zij een week in 'B&B De Zwarte Schuur' zullen verblijven.

Joost Verhoef, lid van de Werkgroep Stedenband Sliedrecht-Orãştie, heeft in goed overleg met de begeleiders en anderen een uitgebreid en op de kinderen afgestemd programma samengesteld. ,,Het zijn kinderen van zes tot zestien jaar die moeten ook lekker hun eigen ding kunnen doen en niet oververmoeid raken. Nu ze toch in Nederland zijn willen we ze ook dingen laten zien en meemaken die ze misschien nooit meer meemaken", zegt Verhoef en hij somt een aantal leuke programmaonderdelen op die speciaal voor de kinderen zijn uitgekozen.

Dus eerst maar eens een dagje bijkomen van de vermoeiende reis, daarna gaan zij elke dag in de ochtenduren kort optreden op een basisschool in Sliedrecht. Ook worden optredens verzorgd in een aantal senoirencomplexen en verzorgings- en verpleeghuizen. In de middaguren is er steeds ruimte voor ontspanning en bezoekjes aan leuke locaties.

Hoogtepunten van het bezoek aan Sliedrecht vormen natuurlijk de optredens tijdens het Baggerfestival zaterdag 1 juli. In de ochtenduren is het koor te horen op diverse locaties van het festivalterrein. Ook 's middags is dit het geval, om 17.00 uur is er een speciaal optreden samen met het Baggerkoor in de muziektent op het Dr. Langeveldplein. Voor de kinderen zou een ander hoogtepunt wel eens kunnen zijn dat zij, voordat zij op 3 juli naar huis terug gaan, eerst nog een dag naar de Efteling gaan.