• Foto: Leo Zonnenberg

Oranjefeest volgens traditioneel recept

SLIEDRECHT ,,Waarom iets veranderen dat een succes is." Met die uitspraak van de koning in het achterhoofd heeft de Sliedrechtse Oranjevereniging voor de allereerste Koningsdag een feest op poten gezetten volgens het traditionele recept. Met de vaste ingrediënten als de aubade, de kleedjesmarkt, entertainment op en rond het Dr. Langeveldplein en veel live muziek.

Koningsdag begint in Sliedrecht al heel vroeg met de kleedjesmarkt. Die begint officieel om 5.00 uur maar de ervaring leert dat veel mensen al vanaf 3.00 uur of eerder naar het centrum komen om een goed plekje te bemachtigen. Aan bestuurslid Henk Lammers de taak dit in goede banen te leiden. Hij ziet er ook op toe dat er geen etenswaren en geen commerciële spullen door volwassenen worden verkocht. ,,Het is echt voor de kinderen bedoeld", benadrukt Lammers.

Om 8.30 uur vertrekken de kinderen met de muziekkorpsen van Wilhelmus van het Winklerplein naar het oude Raadhuis. Daar begeleidt Crescendo de aubade van een groot Sliedrechts kinderkoor van bijna 100 leerlingen en worden de (biologisch afbreekbare) ballonnen opgelaten.

Vanaf 11.00 uur zijn er dansoptredens van Synergos in de muziektent en vanaf 12.00 start hier het middagprogramma, georganiseerd door Stichting Sliedrecht en Cultuur. Van Hoorne Events geeft drie korte voorstellingen uit het Sprookjesconcert, inclusief een 'meet en greet' met de sprookjesfiguren. Er zijn ballonnenvouwworkshops, er is straattheater van steltlopers met een driemeterhoge Spekjesprinses en reuze struisvogels, een wandelende Dixielandband, opblaaskussens en glijbanen, draaimolens, levend tafelvoetbal, schieten op het doel en gratis popcorn en suikerspinnen.

Vanaf 16.00 uur start het muzikale programma met coverband The Bleaks en de feest-dj's van Candlelight in de muziektent.

Muziek is er ook op twee andere locaties. Op terras De Vlonder tussen Havana en Spek & Bonen draaien de hele dag diverse dj's feestmuziek en vanaf 18.30 uur treedt hier de humoristische rapper Def Rhymz op. Bij Korevaar spelen de band van Dick van der Leun en Sunday Afternoon.

Liefhebbers van een heel ander genre kunnen om 20.00 uur terecht in de Grote Kerk. Daar keert op veler verzoek het (gratis) optreden van het Sliedrechts Mannenkoor Ichthus terug, dit keer samen met de Urker Mans Formatie.

,,Een bruisend feest met voor elk wat wils", vat Adriaan Pot, voorzitter van de Oranjevereniging het programma samen. ,,Zoals u van ons gewend bent."

KONINGSDAG NIEUWE STIJL Toch is een Koningsdag nieuwe stijl voor Sliedrecht in de nabije toekomst niet uitgesloten. De Oranjevereniging heeft zich het afgelopen jaar verjongd met de nieuwe bestuursleden Mirella de Jager, Dennis Speksnijder en Ariane Romijn. Zij zouden graag wat extra ingrediënten, vooral voor de iets oudere jongeren, aan het Oranjefeest toevoegen. ,,Maar daar is geld voor nodig", verklaart Romijn. Daarom heeft zij voor dit jaar de hulp ingeroepen van zes promotiedames die rond het Langeveldplein lopen en mensen gaan enthousiasmeren lid te worden. ,,Met de pinpas kunnen zij 4,99 euro storten en daarmee krijgen ze gratis toegang tot een feest dat we later dit jaar willen organiseren. Hopelijk willen ze meteen ook voor een langere periode lid worden. Want hoe meer leden we hebben, hoe meer we kunnen doen", aldus Romijn.