• Gerrit Venis

Canadees bezoekt Sliedrecht vanwege struikelsteen voor grootmoeder

SLIEDRECHT De Canadese David Kattenburg (66) heeft vrijdag 9 augustus een bezoek gebracht aan Sliedrecht, de plaats waar zijn grootmoeder Martha Kattenburg-Goldstein in maart 1943 werd gearresteerd en weggevoerd. Via Kamp Westerbork ging ze op transport naar Sobibor, waar ze in april 1943 door de nazi's werd vermoord.

David Kattenburg heeft altijd gedacht dat zijn grootmoeder vanuit haar woonplaats Rotterdam is weggevoerd. Sinds hij via via contact kreeg met de Stichting Struikelstenen Sliedrecht heeft hij de ware toedracht leren kennen. Zijn grootmoeder was namelijk één van de tien Joodse onderduikers in het huis van mejuffrouw Leentje Nederlof aan de Stationsweg 32. In het najaar van 1942 namen zij vermoedelijk hun intrek in het huis. Hoe de geschiedenis is verlopen is te lezen in het dagrapport van de Sliedrechtse politie van woensdag 3 maart 1943: "Op last van de Duitse politie, Devisenschutzkommando Niederlande, Aussenstelle Rotterdam, Parklaan 40 is politieassistentie verleend bij de arrestatie van een achttal Joden, die zich in strijd met de desbetreffende voorschriften ophielden bij mejuffrouw Nederlof, Stationsweg 32 alhier". Via het Rode Kruis is achterhaald dat ze allemaal op 29 maart zijn aangekomen in Westerbork en van daaruit op transport zijn gesteld naar Duitsland. Zes van hen zijn op 9 april 1943 in Sobibor vermoord. Twee anderen vonden de dood in Auschwitz op 17 september 1943.

De afgelopen weken heeft David Kattenburg door Israël gereisd en afgelopen week was hij in Nederland, waar zijn vader is geboren. Hij wilde de kans niet voorbij laten gaan Sliedrecht aan te doen en met eigen ogen de plaats te aanschouwen waar op 7 oktober struikelstenen gelegd zullen worden.

Het bezoek startte in de Dijksynagoge in Sliedrecht waar bijna het voltallige bestuur van de Stichting Struikelstenen David tekst en uitleg over de geschiedenis gaf. Een bijzonder moment voor hem om op het In Memoriam-bord in het onderhuis van de synagoge de naam van zijn grootmoeder te zien staan. Daarna bezocht de delegatie de reeds gelegde struikelstenen aan de Adriaan Volkersingel en in de Hugo de Grootstraat.

Het was voor het eerst dat David struikelstenen zag, hij was zichtbaar ontroerd in de wetenschap dat ook zijn grootmoeder straks op deze manier voor altijd in herinnering zal blijven. Als laatste voerde de tour door Sliedrecht naar de Stationsweg waar de woning van mejuffrouw Nederlof, die aan vele onderduikers plaats bood, ooit stond. Ook daar waren de emoties voelbaar. Helaas kan David Kattenburg er zelf niet bij zijn als de Duitse kunstenaar Gunter Demnig de struikelstenen op 7 oktober zal leggen, maar bij een volgend bezoek aan Nederland zal hij de Sliedrechtse Stationsweg absoluut niet overslaan.