• Marjanne Dijkstra
  • Gemeente Sliedrecht

Plan begraafplaats moet bijna 800 extra graven opleveren

SLIEDRECHT Op zeven verschillende plekken moeten op de begraafplaats nieuwe graven kunnen worden gerealiseerd. Uiteindelijk moet dat een winst opleveren van 780 nieuwe graven. Dat vertelde wethouder Ton Spek op de eerste bewonersavond - die door zo'n dertig buurtbewoners werd bezocht - over de plannen voor de begraafplaats, die donderdagavond in uitvaartcentrum De Drechtstreek plaatsvond.

door Marjanne Dijkstra

Als er niets zou worden gedaan zou de Sliedrechtse begraafplaats in 2025 vol zijn. Spek vertelde dat er eerder werd gesproken over een tweede begraafplaats erbij. Hij stelde dat het naar zijn idee toch mogelijk moest zijn als alles rond de begraafplaats organisatorisch en administratief op orde was, dat er ook op de huidige begraafplaats mogelijkheden zouden zijn. Zo werd een onderzoeksbureau ingeschakeld die op zeven plekken ruimte bedacht en vond om bijna achthonderd nieuwe graven te realiseren. Spek vertelt: ,,In totaal levert dat zoveel ruimte op dat we zeker tot 2035 geen problemen hebben." Hij stelde dat met een betere organisatie de begraafplaats nog veel langer zou kunnen worden gebruikt. ,,In het verleden vonden we het lastig om de nabestaanden van mensen met een algemeen graf, dat je voor tien jaar kunt aanhouden, te benaderen met de mededeling dat de periode van de huur van het graf afliep. Nu zijn we daar wat beter in. Die nieuwe aanpak levert ook ruimte op en we kunnen dan al kijken naar 2042 en verder."
Vragen waren niet zozeer over de mogelijkheden voor de nieuwe graven, maar vooral over de bereikbaarheid van de begraafplaats en de straten er omheen. 'Komt er meer parkeerplek aan de kant van de Thorbeckelaan (parkeerplaats wordt anders ingericht), hoe moet het met het fietsverkeer tussen de Stationsweg en de Tiendweg (blijft mogelijk) en kan er aan de noordkant een fietsstraat komen?', waren enkele vragen. Spek beloofde de inwoners om in een verder stadium nog eens bij hen aan te kloppen en hoopt eind dit jaar of begin volgend jaar bij de gemeenteraad te kunnen aankloppen voor een investeringskrediet.