• Joop Keesmaat

Zij gaan naar Chemours: Gökhan Torun

SLIEDRECHT Gökhan Torun, gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid, neemt ook met grote regelmaat deel aan de protest-actie en brengt veel zaterdagen "zijn" emmertje naar de overkant. Gökhan is 26 jaar oud, weliswaar geboren in Dordrecht, maar opgegroeid in Sliedrecht. Als raadslid is hij uiteraard maatschappelijk betrokken en zet zich dagelijks in voor (jeugd) zorg, armoede, huisvesting en milieu.

In het dagelijks leven werkt hij bij een multinational als "in house" fiscalist, waarbij hij zorgdraagt voor belasting-aangiftes en de "compliance" daarvan, oftewel dat die aangiftes correct, volledig en tijdig worden ingediend. Voetballen, een filmpje pakken én simpelweg genieten van het leven horen bij zijn favoriete hobbies.

Zijn drijfveer om mee te doen aan deze protest actie is relatief eenvoudig: ,,Omdat het milieu en de gezondheid van omwonenden worden aangetast en dat komt omdat Chemours Dupont gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen zoals GenX en PFOA loost."

Eenmaal op zijn praatstoel, vervolgt hij: ,,De omgeving van Chemours/Dupont is hierdoor een van de onveiligste gebieden in Nederland. Hierdoor voel ik me genoodzaakt om mee te doen met de protestactie met als doel de misstanden van Chemours Dupont in de publiciteit te brengen, want ik wil een veilige en schone omgeving voor omwonenden."

Gezien de vele positieve reacties vindt Gökhan deze doorlopende protest-actie dan ook broodnodig. Dat is ook logisch, zegt hij, want de gezondheid en het welzijn van onze burgers worden bedreigd.

,,Dat is een schande, want – ondanks dat Chemours/Dupont internationaal opereert – hebben zij een maatschappelijke verantwoordelijkheid en dat betekent dat zij rekening dienen te houden met de zorgbehoeften van de omwonenden. Dit gebeurt momenteel niet en de protestacties zorgen ervoor dat wij ons laten horen en niet meer zullen wegkijken."

Sinds anderhalf jaar is Gökhan Torun gemeenteraadslid voor de PvdA Sliedrecht. Daarover zegt hij: ,,Ik heb destijds bewust voor de PvdA gekozen, omdat de PvdA duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan."