• Koen van Weel

Pleidooi voor bevolkingsonderzoek DuPont-Chemours; bloedtestresultaten werknemers niet openbaar

SLIEDRECHT Wetenschapper Marijke de Cock van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft maandagavond tijdens een provinciaal debat over DuPont en Chemours gepleit voor een groot bevolkingsonderzoek rond de twee chemische fabrieken die recht tegenover Sliedrecht liggen. Ze wil zowel de gezondheid van kinderen als volwassenen monitoren.

Dat bericht het Algemeen Dagblad. In het Twitter verslag van een journalist van deze krant valt ook te lezen dat de gepromoveerde De Cock in haar onderzoek onder andere wil inzoomen op vroeggeboorten, orgaanschade, gedrag (neurologische schade) en geboortegewicht. Hiermee gaat ze dwars in tegen het standpunt van het RIVM, dat al onderzoek heeft gedaan, maar dat schiet volgens haar tekort. De Cock weet veel van de stof af. Ze heeft al eerder onderzoek gedaan naar PFOA (tot 2012 door DuPont gebruikt om teflon te kunnen fabriceren) dat bij de zwangerschap, zo ontdekte ze, al wordt doorgegeven aan het ongeboren kind. Ze zoekt bronnen om haar onderzoek te financieren en klopt onder meer aan bij de provincie, het bevoegd gezag in dit dossier, verantwoordelijk voor vergunningverlening en handhaving. De messen waren weer eens geslepen, zo blijkt uit het verslag dat het AD optekende. De Statenleden zijn stuk voor stuk niet gelukkig met de hele situatie rond de twee fabrieken, die keer op keer het nieuws halen met verontrustende berichten over lozingen en emissies. Volgens D66 is het tijd voor een groot onderzoek door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid hoe het allemaal zover heeft kunnen komen. De PVV gaf aan voorstander te zijn van het brede gezondheidsonderzoek waar de VU-wetenschapper voor pleit en wil ook weten wat de effecten zijn op de naastgelegen natuur in de Biesbosch.

STOPZETTING Gedeputeerde Floor Vermeulen liet weten dat er nog steeds een justitieel onderzoek loopt. Hij gaat in gesprek met Chemours over het afvangen van GenX (de opvolger van PFOA waar ook veel ophef over is ontstaan) waardoor de lozingen in de rivier kunnen worden stopgezet. In de Verenigde Staten is dit, zo berichtte CBS maandag, in een stroomversnelling geraakt. Volgens Chemours gaat dit in Nederland niet gebeuren omdat het een andere fabriek betreft. Echter, de provincie ziet mogelijkheden. ,,Als het daar zou kunnen waarom hier dan niet?", wordt de gedeputeerde geciteerd.

BINNENSKAMERS Rik Janssen, de collega-bestuurder van Vermeulen, deelde mee dat het bloedonderzoek onder de werknemers van DuPont en Chemours niet openbaar wordt. Ze moesten dit doen, maar hoeven de resultaten niet te delen. Noch met het RIVM noch met Inspectie. Dat is ook niet gebeurd. Aldus Janssen, die dit onbevredigend zei te vinden. Er was volgens het Algemeen Dagblad al eerder bekend dat er onder de werknemers echt hoge waardes in het bloed voorkomen. Ver boven de gezondheidskundige grenswaarde.