• Joop Keesmaat

Zij gaan naar Chemours: Hetty Advokaat

DORDRECHT Niet elke zaterdag, maar wel met grote regelmaat verschijnt ze zaterdagmorgen in haar herkenbare gele PRO-Sliedrecht jasje aan de start van de wekelijkse 'emmertjes-fietstocht' vanaf Sliedrecht naar Chemours in Dordrecht.

Haar naam: Hetty Advokaat, 53 lentes jong en woonachtig in Sliedrecht, waar ze – namens PRO Sliedrecht – de laatste jaren ook een serieus, gedreven en gewaardeerd lid van de gemeenteraad is. In het dagelijkse leven werkt ze in de thuiszorg in Gorinchem en niet in de laatste plaats – zoals ze zelf zegt – is ze ook moeder en echtgenote.

Op de vraag waarom ze mee doet, zegt ze: ,,Ik steun deze actie, omdat ik ook vanuit PRO Sliedrecht (als vertegenwoordiger van onze achterban) vind dat Dupont/Chemours zijn verantwoordelijkheid een keer moet nemen ten opzichte van de omwonenden en moeten stoppen met lozen in welke vorm dan ook. Giftige stoffen zoals GenX, PFOA horen niet in de lucht, bodem of drinkwater terecht te komen." En dan, vastberaden: ,,De natuur en wijzelf worden op deze manier 'vergiftigd', dat pikken wij niet!"

Advokaat vindt het een hele goede actie en zegt: ,,Als ik gelegenheid heb, zal ik er ook aan deel blijven nemen, want we maken op deze manier een rustige maar zichtbare vuist naar dat bedrijf."

Ze hoopt, dat Dupont/Chemours en de diverse overheden er uiteindelijk ook iets mee doen. ,,Maar dat blijft afwachten, want ze zijn niet zo vlot", zegt ze er achteraan met haar kenmerkende Sliedrechtse nuchterheid.