• Gemeente Sliedrecht

Positieve evaluatie Kinderraad

SLIEDRECHT De eerste editie van de gemeenteraad voor kinderen hebben betrokken als positief ervaren. Dat schrijft het college in een evaluatie over de kinderraad die tijdens het vorige schooljaar actief was.

door Simon Fousert

 Zowel de 16 kinderen uit de raad (twee per Sliedrechtse basisschool) als de buddy's vanuit de 'echte' gemeenteraad en de begeleidende jongerenwerkers van SOJS zijn tevreden over het verloop. De kinderraad werkte met beeldvormende, oordeelsvormende en besluitvormende vergaderingen op dezelfde manier gewerkt als de volwassen versie.

Na presentaties koos de raad voor duurzaamheid als thema waarmee zij aan de slag kon waarbij later de Serious Enegy Games als concreet plan van aanpak uit de bus kwam rollen. De gemeente maakte daarvoor 5000 euro voor vrij, sponsoren zorgden laten nog voor een verdubbeling. Deze wedstrijd vond in juni plaats, met 450 kilo opgehaald zwerfafval als concreet resultaat.

Daarnaast bracht de kinderraad ook een ongevraagd advies uit aan burgemeester Van Hemmen. Hij werd gevraagd om het voorstel van de Anne de Vriesschoolfractie, om met Oud en Nieuw een grote vuurwerkshow te organiseren, aan de gemeenteraad voor te leggen. Het doel daarvan was dat vuurwerk hierdoor niet overal apart wordt afgestoken.

De tweede kinderraad is ondertussen al geïnstalleerd en bestaat opnieuw uit 16 kinderen uit groep 7 en 8 van acht basisscholen. Zij gaan de komende maanden aan de slag met ideeën voor het Recreatief Knooppunt. Volgens de planning zijn de vergaderingen eind januari achter de rug. Dat is ruim voor de verkiezingen van maart.

De bijeenkomsten worden naar wens iets korter op elkaar gepland. Ook kan de opdracht dan voor het einde van het schooljaar worden uitgevoerd. Daarnaast blijkt uit de evaluatie dat de communicatie naar de kinderen, betrokken scholen en ouders nog iets beter kan.