• De leerlingen van groep 7 van OBS Roald Dahl waren erg onder de indruk van de grote landbouwvoertuigen.

    José Kraaijeveld
  • José Kraaijeveld
  • José Kraaijeveld
  • José Kraaijeveld

Praktijkles omgaan met Landbouwverkeer

SLIEDRECHT Leerlingen van de Johannes Calvijnschool, OBS de Wilgen, SBO de Akker en OBS Roald Dahl kregen dinsdag 12 maart verkeerseducatie in de vorm van een les VOMOL. Deze term staat voor Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer.


Op het parkeerterrein van Bronbad en Partycentrum De Lockhorst stonden dinsdag vier van deze grote voertuigen opgesteld, ter beschikking gesteld door diverse loonbedrijven uit de buurt. Na een theoretische instructie van een docent binnen, werd er buiten in groepjes praktisch gewerkt door de kinderen. Zo konden zij persoonlijk vanuit de cabine de dode hoek van elk voertuig bekijken en werd met elkaar de afstand van deze dode hoek achter een aanhanger gemeten. Ook werden de kinderen op de fiets (veilig) voorbijgereden door zo'n grote machine en werd er zelfs een aanrijding door een uitzwenkend voertuig gesimuleerd. Het liep niet goed af met deze 'houten Harry', en dat maakte behoorlijk indruk op de aanwezige kinderen.


Bij elk voertuig werd de les verzorgd door leerlingen van de agrarische mbo-opleiding van het Prinsentuin College. Deze beginnende bestuurders van de grote landbouwvoertuigen en jonge kinderen die leren om alleen het verkeer in te gaan, kwamen zodoende nader tot elkaar.


De ruim 120 leerlingen hebben deze dag ervaren hoe zij zich het beste kunnen gedragen rondom deze grote voertuigen, wanneer zij deze op de weg tegenkomen. De actie sluit aan bij de provinciale campagne 'Ik maak een punt van 0 verkeersslachtoffers', die ook door de Drechtsteden is overgenomen. De gemeente Sliedrecht heeft veel te maken met grote voertuigen in combinatie met kinderen die op de fiets naar school gaan.


Voor dit eerste VOMOL-project in de Drechtsteden was erg veel animo, waardoor er op 4 april nog een extra dag komt voor leerlingen van andere scholen die zich hiervoor hebben aangemeld. Komende maand wordt op de scholen in geheel Nederland en dus ook Sliedrecht het jaarlijkse verkeersexamen afgenomen. En een project als dit, komt de verkeersveiligheid voor de jonge weggebruikers alleen maar ten goede.