PRO wil bijeenkomst voor huiseigenaren onder hoogspanning

SLIEDRECHT PRO Sliedrecht dringt bij de gemeente aan op een gezamenlijke bijeenkomst voor de bewoners van de 22 woningen onder hoogspanningslijnen die in aanmerking komen voor uitkoop. Vorig jaar zomer drong PRO ook al aan op een gezamenlijk overleg. De gemeente zegde toe de bewoners te gaan benaderen, maar bijna een jaar later is het daar nog niet van gekomen.

Dat constateerde de partij op een inloopbijeenkomst over de Dijkvisie, waar fractieleden met bewoners spraken. ,,De vier gezinnen aan de Rivierdijk en de achttien aan de Baanhoek hebben aangegeven daar behoefte aan te hebben", bemerkte raadslid Gerrit Venis. ,,Ook al kan de gemeente nog niet overal antwoord op geven omdat het nog niet duidelijk is hoe de regeling precies uit pakt." Hij wil dat op de bijeenkomst de thans levende vragen worden geïnventariseerd en dat de gemeente bij het Ministerie van Economische Zaken aandringt op duidelijkheid.

In Sliedrecht hebben 22 woningen vorig jaar juli het bericht gekregen dat hun huis vanaf 2017 door de overheid kan worden gekocht, omdat deze recht onder een hoogspanningslijn staat. Hoogspanningskabels in de buurt van woningen worden in het hele land zoveel mogelijk onder de grond gebracht. Waar dat niet mogelijk is kunnen bewoners zich laten uitkopen. De uitkoop is vrijwillig, bewoners zijn niet verplicht aan de regeling mee te doen. Landelijk gaat het om 370 woningen. Sliedrecht staat met 22 woningen op de derde plaats qua aantallen, na Molenwaard (44) en Zaanstad (39).