• Archief BDUmedia

Raad nog niet eens over nieuwe vergaderlocatie 

SLIEDRECHT Vergaderingen van de raad over de tijdelijke en/of blijvende nieuwe locatie voor raadsvergaderingen blijft voor verdeeldheid zorgen. Wethouder Len van Rekom is verrast over de gang van zaken.

door Simon Fousert

Rob Penning (raadslid PRO Sliedrecht) nam het proces van de laatste drie jaar nog maar eens door. Vanaf toen werd al gesproken over een tijdelijke locatie die als raadzaal dienen kan, als de gemeenteraad vanaf maart 2018 uitbreidt. Na de gemeenteraadsverkiezingen krijgt Sliedrecht er twee raadsleden bij en dat maakt vergaderen in de huidige ruimte in het raadhuis krap. Drie opties zijn de afgelopen tijd onderzocht, waarbij het college een voorkeur heeft voor het ombouwen van het auditorium van het Griendencollege tot raadzaal.

De VVD reageerde enthousiast. ,,Een flexibele optie, met ook de mogelijkheid om uit te wijken naar de aula. Fractiekamers zijn er ook, de schoollokalen zijn voor ons voldoende." Ook de PvdA ziet de noodzaak om te verhuizen in, aldus Ben van der Plas. ,,We voelen sympathie voor dit idee en zijn groot voorstander van het meervoudig gebruik van gebouwen." Fracties PRO Sliedrecht en SGP-CU misten echter de optie om in de huidige raadzaal te blijven vergaderen als optie. ,,PRO Sliedrecht ziet deze optie graag uitgewerkt", aldus Penning.

,,Ook de optie van het bedrijfsrestaurant in het gemeentekantoor is niet opgenomen, hoewel het op -en afbouwen voor vergaderingen wel een nadeel is. Maar we denken dat hier best ruimte is voor twee extra raadsleden."

Dit alles tot verbazing van wethouder Len van Rekom. ,,Na de zomer heb ik u direct geïnformeerd dat deze raadzaal met name door het klimaat geen optie is. Het is een rijksmonument, dus we kunnen er ook niet veel aan doen. Ik trok toen de conclusie dat deze raadzaal ook voor de huidige raad geen optie was. We hebben nu een optie voor maart 2018 aangereikt, maar als ik alle mitsen en maren zo hoor, halen we dat niet."

Het lijkt er daarom op dat de fractie SGP-CU de beslissende stem gaat geven tijdens de raadsvergadering op 24 oktober. Het CDA gaat ook voor stemmen en gaf met de onderste verdieping van het nieuw te bouwen appartementencomplex aan het Burgemeester Winklerplein alvast een voorzet voor een definitieve oplossing.

,,Misschien moeten we een beetje inschikken, daarmee genoegen nemen en voor de goedkoopste optie kiezen", aldus Cees Paas (SGP-ChristenUnie) waarmee hij al een lichte voorkeur weggaf. ,,Maar we zijn er nog niet uit."