• Laura van Horik

Rechtbank veroordeelt Sliedrechters voor schoppen en slaan plaatsgenoot

SLIEDRECHT De politierechter in Dordrecht heeft dinsdag twee mannen uit Sliedrecht veroordeeld tot 94 uur werkstraf, omdat zij op 21 oktober 2017 een plaatsgenoot flink toetakelden in de Nicolaas Beetsstraat. Volgens de veroordeelde Sliedrechters handelden zij uit noodweer en was juist het slachtoffer agressief en is het letsel zijn eigen schuld.

Aanleiding voor het incident was het feit dat een tiener eieren tegen de ramen van slachtoffer Van W. gooide. Van W. pakte de puber stevig beet en zou de jongen een paar 'knietjes' hebben gegeven. De oom van de eiergooier, de 41-jarige B. B., zag dit en nam het voor zijn neefje op. ,,Want je kan niet zomaar kinderen vastpakken", vertelde B. in de rechtbank. Intussen belde hij ook de vader van het neefje op. Deze vader en medeverdachte P. K. (53) kwam ook naar de Nicolaas Beetsstraat.

Daar op straat liep het vrijwel meteen uit de hand. B. vertelde: ,,Mijn zwager duwde de telefoon van Van W. opzij. Van W. haalde direct uit naar mijn zwager en sloeg hem in zijn gezicht. Hij was heel agressief en door het dolle heen. Mijn zwager werkte hem naar de grond en toen hij nog niet tot bedaren kwam, heb ik hem een paar stompen in zijn zij gegeven. Ik was bang dat hij het anders van mijn zwager zou winnen."

Diverse getuigen meldden na de vechtpartij dat het niet Van W. was die als eerste sloeg, maar dat P. K. de man direct naar de grond sloeg.

Het slachtoffer liep een gebroken hand, drie gebroken ribben en kneuzingen en schaafplekken op. Daarnaast zou hij (nog verder) arbeidsongeschikt zijn geraakt door het voorval. Eerst had B. gezegd dat hij voor de mishandeling zijn excuses aan wilde bieden. Later kwam hij daarop terug: ,,Hij had bier gedronken en had antidepressiva geslikt. Hij was erg agressief. Als hij gewoon in gesprek met ons was gegaan, was er niets gebeurd."

Medeverdachte K. vulde aan: ,,Het is triest dat het zo af moest lopen, maar het kon niet anders. Ik had geen tijd om weg te lopen, maar heb mijn eigen hachje beschermd. Ik heb wel drie of vier keer gezegd: 'stop ermee'. Hij bleef doorgaan."

Volgens de Officier van Justitie werd Van W. tot wanhoop gedreven. De man zou al jaren geterroriseerd worden met het gooien van eieren tegen zijn woning. De aanklager, die vond dat de verdachten weg hadden moeten lopen en de politie hadden moeten bellen, eiste tegen het tweetal een werkstraf van 94 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

De politierechter veroordeelde de mannen tot 94 uur taakstraf. ,,Er is wettig en overtuigend bewezen dat openlijk geweld is gepleegd. Het gebruikte geweld was niet proportioneel", vond de politierechter. De gevraagde voorwaardelijke gevangenisstraf werd niet opgelegd.

Het slachtoffer had om een schadevergoeding van een paar duizend euro gevraagd. De rechter wees daar ongeveer 1400 euro van toe. Duizend euro aan smartengeld en de rest van het bedrag is voor een beschadigde bril, reiskosten en ziektekosten.