• Het Roparun-team is er klaar voor

    Romy den Otter

Rennen voor het leven

SLIEDRECHT Hans Emmen zal zaterdag 19 mei met zijn team Steamwork 293 deelnemen aan de Roparun. Deze stichting zet zich in voor het toevoegen van waardevolle dagen aan het leven van mensen met kanker. Zij gebruiken het geld niet voor onderzoek naar de ziekte, maar voor de zorg van patiënten. Maandag 21 mei hoopt het team aan te komen in het centrum van Rotterdam, nadat zij vanuit Parijs ongeveer 520 kilometer hardgelopen hebben. Hans loopt zelf al voor de zevende keer mee en zal dit jaar opnieuw zo'n 70 kilometer lopen in een tijdsbestek van 48 uur.

door Romy den Otter 

De vrouw van Hans, Marja Emmen, vertelt dat over zijn enthousiasme en inzet voor de Roparun. ,,Overal waar we komen ronselt hij mensen om mee te doen en hij krijgt het nog voor elkaar ook." Hans voegt hieraan toe: ,,Voor mij is het inderdaad een rode draad in mijn leven. Maar mijn vrouw en drie kinderen komen natuurlijk op de eerste plaats. Zolang zij het thuis volhouden en ik het leuk vind, wil ik ermee door blijven gaan."

Als teamcaptain moet Hans een hoop regelen en organiseren. Hij had afgesproken met zijn vrouw dat hij drie jaar zou meedoen met de Roparun, maar intussen is dit aantal al meer dan verdubbeld. Marja zegt hierop: ,,Ik ben hem ieder jaar maar één weekend kwijt, ik krijg hem daarna weer terug. De mensen voor wie Hans loopt, zijn er het jaar daarop niet meer." Hans voegt toe: ,,Ik ben daarom dankbaar dat ik dit mag doen en op deze manier iets voor anderen kan betekenen."

Vrijdagochtend 18 mei zal het team van Hans, Steamwork 293, vertrekken naar Parijs, het startpunt van de Roparun. Het team bestaat uit 25 personen, waarvan negen lopers, zes chauffeurs, vijf fietsers, drie masseurs en twee verzorgers. Zij zullen met elkaar deelnemen aan de estafetteloop en proberen door het leveren van deze sportieve prestatie geld op halen voor mensen met kanker. Het motto van de Roparun luidt: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.

Het ophalen van het geld gebeurt door het organiseren van verschillende acties. Voor de Roparun van dit jaar heeft het team onder andere een Spinningmarathon georganiseerd, er is een sponsorloop gehouden en bij Trimclub ABC werd er geld opgehaald door middel van een Duathlon. Het team is afhankelijk van sponsors om het gewenste bedrag van 25.000 euro op te halen. Op dit moment is de Kilometeractie nog volop bezig. ,,Ik heb de persoonlijke doelstelling om al mijn te lopen kilometers twee keer te verkopen en zo 1400 euro op te halen", aldus Hans. ,,Sommige mensen zien het geven van een kleine donatie misschien als een druppel op een gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen en je bent er in ieder geval mee bezig. Dat is ook al iets waard."

Op de website van het team, www.team293-steamwork.nl, is nog meer informatie te vinden over de Kilometeractie en de Roparun 2018. In de zes voorgaande edities heeft het team van Hans al ruim 210.000 euro opgehaald voor zorg aan mensen met kanker. ,,Iedereen kent wel iemand met deze ziekte", vertelt Hans. ,,Uiteindelijk is gezamenlijke doel om zoveel mogelijk geld op te halen, want dat is gewoon nodig."