Riddertoernooi sluit Sliedrecht 950 af

SLIEDRECHT - Op een oorkonde getekend op 2 mei 1064 werd de naam Sliedrecht, of eigenlijk Sclidreth, voor het eerst gebruikt. Op 2 mei 2014 werd in de Grote Kerk het jubileumjaar Sliedrecht 950 ingeluid met een muzikale happening. En op 2 mei 2015 wordt dit feestjaar afgesloten met een waar spektakel: Het braakliggend terrein tussen Unit4 en De Lockhorst wordt omgetoverd tot een toneel voor strijdende ridders te paard.

Remco van de Ven van het comité Sliedrecht 950, spreekt van een "grandioze manifestatie". En zelfs van een "primeur voor Nederland". De ridders die op zaterdag 2 mei in Sliedrecht te zien zijn komen namelijk in waarheidsgetrouwe 13e eeuwse kleding en een wapenuitrusting die nooit eerder in Nederland te zien waren.

Stichting HEI verzorgt het toernooi, waarbij ridders recht op elkaar af galopperen en lange houten lans op elkaars harnas proberen te breken. Of ze gaan elkaar met zwaarden of knotsen te lijf, een echte veldslag imiterend. Voorafgaand aan het toernooi laat Stichting HEI zien hoe er in de Middeleeuwen gejaagd werd. In de pauzes is een ganzenparade te zien.

Op het terrein naast Unit4 wordt voor het toernooi een veld van 25 bij 50 meter afgezet. Daaromheen komen kramen met Middeleeuwse drankjes en hapjes, mogelijk een dans- en/of muziekgroep en paarden waar kinderen op kunnen rijden. De invulling van de entourage is nog niet definitief. De komende tijd gaat het organiserend comité om de tafel met de gemeente en mogelijke partners.

Het hele evenement, dat van 10.00 tot 17.00 uur zal duren, is gratis toegankelijk. ,,Een kadootje voor alle Sliedrechters", zegt Van de Ven.

De slotmanifestatie wordt grotendeels gefinancierd uit de subsidie die het comité voor het jubileumjaar kreeg. Dat ging in totaal om een bedrag van €48.000,-. Daarvan is €8000,- uitgegeven aan jubileumvlaggen. €25.000,- is gereserveerd voor de ontwikkeling van digitaal lesmateriaal voor Sliedrechtse basisscholen. De resterende €15.000,- is bedoeld voor evenementen, zoals dit riddertoernooi. Maar ook eerdere happenings, waaronder de Middeleeuwse markt in oktober, zijn vanuit dit budget bekostigd.

Foto: Stichting HEI