• De kinderen van School Bleyburgh renden rondjes voor CliniClowns.

    Romy den Otter

Rode wangetjes voor rode neusjes

SLIEDRECHT Het is druk op het schoolplein van School Bleyburgh woensdagochtend 28 maart. Het is miezerig, maar de kinderen van de Bleyburgh in Sliedrecht zijn door het weer niet minder enthousiast. Een jongetje trekt aan mijn mouw: 'Ik mag zo hollen!'. Het jongetje moet nog even geduld hebben, want de oudere kinderen zijn eerst aan de beurt om te rennen. Er is op de school namelijk een sponsorloop georganiseerd, waarvan de opbrengst bedoeld is voor de CliniClowns. Directeur Ton legt voordat de sponsorloop begint aan de kinderen uit waarom zij rondjes gaan rennen. Hij pakt een rode clownsneus en zet die op zijn neus. Over het schoolplein klinkt gelach. ,,Wij gaan vandaag rondjes rennen om geld op te halen voor de CliniClowns. Dat zijn vrolijke clowns die kinderen en grote mensen blij maken als zij in het ziekenhuis liggen", vertelt Ton. Als alle kinderen een rode neus hebben gekregen, gaat de sponsorloop van start.

door Romy den Otter

Een moeder van een van de leerlingen is vrijwilligster bij CliniClowns en zij kon zo de juiste contacten leggen om de actie tot een succes te maken. De school is niet onbekend met de vrijwilligersorganisatie en wilde graag iets terug doen. Er wordt vanuit de school weleens een verzoek gedaan voor sponsoring en zo zijn de leerlingen bijvoorbeeld een dagje naar de tent van de CliniClowns geweest. Donderdag 29 maart komen er nog een aantal clowns naar de school. De Bleyburgh wil daarom graag iets betekenen voor deze organisatie. ,,Daarnaast is het houden van een sponsorloop een mooie manier om de kinderen iets bij te brengen op het gebied van goed burgerschap", aldus de directeur.

Nadat alle kinderen verschillende keren voorbij zijn gehold en op de kaartjes die om hun nek hangen alle rondjes zijn afgestreept, is de sponsorloop ten einde. Met rode wangetjes van het rennen verzamelen de kinderen zich in de aula van de school, waar het bedrag dat is opgehaald bekendgemaakt wordt door de directeur. De kinderen tellen af. Als de cheque wordt omgedraaid, is daarop het geweldige bedrag van 1000 euro te zien. Er klinkt een groot applaus en alle kinderen krijgen een mooie oorkonde mee. Dat hebben ze wel verdiend.