Samen meedoen mogelijk maken op Wereld Alzheimer Dag

SLIEDRECHT In Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam wonen 790 mensen met dementie. Dit aantal zal in de komende jaren verdubbelen. 1 op de 5 mensen krijgt dementie. In deze week van de dementie wordt aandacht gevraagd voor de gevolgen van deze ziekte. Zolang dementie niet genezen of voorkomen kan worden, werken wij aan een dementievriendelijke samenleving. Hierin kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk blijven meedoen, gewoon in de eigen buurt, op hun vereniging of club. En dat is hard nodig want de meesten wonen gewoon thuis. Een klein beetje hulp, bijvoorbeeld bij het betalen of iemand thuisbrengen die verdwaald is, kan al een groot verschil maken. Iedereen kan dus een steentje bijdragen, van buurtsuper tot brandweer, van bank tot museum, en vooral buurtbewoners.

Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht spannen zich in om mensen met dementie en hun mantelzorgers deel van de gemeenschap te laten blijven en ondersteuning te bieden waar nodig. Maar er is nog veel te doen. Wethouder Trudy Baggerman van Hardinxveld-Giessendam is blij dat de zorg bij de gemeente is komen te liggen: ,,Zo kan ik me nog nadrukkelijker bezighouden met dit onderwerp en daadwerkelijk wat betekenen voor mensen met Alzheimer en hun omgeving." Ze is met bankiers en notarissen in gesprek geweest over hoe kan worden voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van deze kwetsbare mensen. Wethouder Hannie Visser van Sliedrecht is ook in gesprek met verschillende partijen: ,, Ik wil ervoor zorgen dat de bekendheid met dementie vergroot wordt. Er is een speciale stuurgroep die zich hiermee bezighoudt. Op dit moment zijn ze bijvoorbeeld in gesprek met bibliotheken. De medewerkers kunnen een positieve rol spelen wanneer ze de ziekte wat gemakkelijker herkennen."

ZWEMMEN Baggerman: ,,We hebben geluk dat we een zwembad hebben. Mensen met dementie hebben hun moeilijke en angstige momenten. Warm water werkt voor iedereen ontspannend." Er wordt nu onderzocht of er behoefte is en wat de mogelijkheden zijn. Sliedrecht is letterlijk in beweging. Visser: ,,We gaan kijken of we, samen met de exploitant van het zwembad 'zwemmentie' kunnen organiseren." Op 1 oktober wordt in Sporthal De Wielewaal in Hardinxveld een ouderenbeurs gehouden. Er zijn ongeveer dertig stands waar van alles te zien, te beleven en te informeren is op gebied van ouder worden, ook over dementie. Volgens Baggerman is de berus ook voor mantelzorgers heel nuttig.

GEWONE MENSEN Visser zou graag zien dat de samenleving mensen met dementie ziet als gewone mensen. ,,Ze zijn ziek en dat gaat nooit meer over, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet meer bij horen." Baggerman: ,,Ze moeten vooral zichzelf blijven. Dit geldt voor iedereen. Als je dement aan het worden bent, dan zul je dat moeten accepteren en niet proberen te veranderen. Als iemand in je omgeving dement is, dan moet je dat niet ontkennen. Accepteer ook degene die moeite heeft in het omgaan met een demente medemens. Help diegene."

ALZHEIMER CAFE Visser: ,,Het Alzheimer Café is een waardevol instrument, we hebben vol trots het vijfjarig bestaan gevierd! Ik word er altijd heel blij van het omdat ze zich niet alleen richt op de omgeving van iemand met dementie, maar ook op de persoon met de ziekte zelf." In Sliedrecht is De Reling de vaste plek voor het Café, iedere eerste maandag van de maand. Ook in Hardinxveld is het Alzheimer Café al vijf jaar niet meer weg te denken. Iedere derde woensdag van de maand kunnen belangstellenden het Alzheimer Café bezoeken op wisselende plekken. Vrijwilligers van Alzheimer Nederland geven voorlichting over dementie en hoe hiermee om te gaan. Nieuw in de regio is het houden van voorleesuurtjes aan kinderen in bibliotheken. Hardinxveld heeft afgelopen dinsdagmiddag het spits afgebeten. Vrijdagmiddag 2 oktober is het voorleesuurtje in de bibliotheek van Sliedrecht. Binnenkort wordt een aanbod gepresenteerd aan winkeliers en verenigingen om mensen met dementie langer mee te kunnen laten doen in de samenleving.

Meer informatie of contact opnemen: www.alzheimer-nederland.nl.