• Simon Fousert

Schommel speeltuin Boslaan/Middenveer blijft voorlopig op z'n plek

SLIEDRECHT Gemeente Sliedrecht gaat begin volgende week in gesprek met bewoners die rond de speeltuin aan de Boslaan en Middenveer wonen. Tot dan blijft de vogelnestschommel op z'n plek staan.

Dat bevestigt de gemeente aan deze krant. Eerder deze week, op dinsdag, kregen bewoners van de Erasmusplaats, De Wiel, Middenveer en Veerstoep een brief namens de gemeente met de mededeling dat de vogelnestschommel (tijdelijk) weggehaald zou worden. Aanleiding hiervoor was een reeks klachten van omwonenden. Zij klaagden bij gemeente, politie en jeugdwerk - in totaal gaat het om zeven meldingen - over geluidsoverlast en de vogelnestschommel (zie foto) werd daarbij specifiek als oorzaak genoemd. Bij een rondgang in de buurt blijkt dat men zich niet stoort aan spelende, jonge kinderen, maar aan de hangjeugd die onder meer met geluidsinstallatie vooral in de avond en soms in het weekend voor lawaai zorgen. ,,Als ik tv wilde kijken, moest ik de deur dicht doen en de tv harder zetten. Anders kwam ik er niet bovenuit", aldus één van de melders.

Verschillende mensen denken dat de speciale schommel, uniek in het dorp, het extra aantrekkelijk maakt om naar deze speeltuin te gaan. Anderen vinden de klachten maar zwaar overdreven. ,,Ik heb er nooit last van gehad." En een ander: ,,Zou de schommel echt het probleem zijn? Daar kan ik me niks bij voorstellen." Ook vinden ze dat bij het weghalen van de schommel de jongere kinderen onterecht de dupe worden.

Miranda de Groot en Priscilla Kraaijveld, die aan de wieg stonden van de in mei opgeknapte speeltuin, betreuren dat de buurt opeens een brief in de bus kreeg. ,,Het is slecht gecommuniceerd van de gemeente", vindt Priscilla. ,,We hadden gewoon om tafel moeten gaan zitten. Dan waren we er wel uitgekomen." Dat gesprek gaat er begin volgende week toch komen, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Volgens de brief aan de bewoners zou het speeltoestel voor twee maanden worden weggehaald. Daarna werd bekeken of er nog steeds overlast was. Zo niet, dan bleef de schommel definitief weg. ,,We weten nu dat deze oplossing voor veel reacties heeft gezorgd", aldus de gemeente. ,,Misschien hadden we het nu ook iets anders aangepakt, maar we zijn afgegaan op wat de buurt heeft gemeld." De gemeente hoopt na het gesprek een oplossing te hebben gevonden waarin iedereen zich in kan vinden.