• Secret Santa, Nicole Boer en Maria Stam

    Richard van Hoek Fotografie

Secret Santa al druk aan het werk

SLIEDRECHT De pepernoten liggen nog maar net in de schappen, maar bij Sliedrechters Nicole Boer, Maria Stam en Peter de Borst zit de kerststemming er alweer in. De oprichters van het initiatief Sliedrecht Secret Santa, dat vorig jaar voor het eerst op grootse wijze werd geïntroduceerd in het dorp, hebben de eerste vergadering van het jaar er al opzitten. Dit jaar begint het drietal ruim op tijd met de voorbereidingen. ,,Het initiatief is vorig jaar vrij spontaan ontstaan en in drie weken tijd hebben we alles opgezet. Uiteindelijk hebben we dankzij de gulle Secret Santa's toch vijfenzeventig gezinnen een leuke(re) kerst kunnen bezorgen", aldus de drie initiatiefnemers. ,,We hopen natuurlijk dat er dit jaar nog meer animo is en dat we op nog meer adressen zo'n mooi pakket af mogen leveren."

Het idee is vrij simpel; mensen die zelf wat kunnen missen en anoniem een minderbedeelde mede-Sliedrechter een mooie kerst willen bezorgen, kunnen zich opgeven als Secret Santa. Hierbij kunnen zij (naar gelang hun budget) aangeven of zij een pakket samen willen stellen voor een alleenstaande, een stel, een klein gezin (1 of 2 kinderen) of een groot gezin. Het gaat dan niet om eerste levensbehoeften, maar juist om dat extraatje dat de ontvangers vaak missen met de kerst; een lekker geurtje, wat luxer eten, cadeautjes of juist praktische dingen, zoals bijvoorbeeld een mooie sjaal.

Aan de andere kant kunnen dorpsbewoners een kennis, buurvrouw of collega die het financieel moeilijk heeft, opgeven om een pakket te ontvangen. Voorwaarde is wel dat de ontvanger in Sliedrecht woont. Er wordt gevraagd om naam, adres, samenstelling van het huishouden, leeftijden en eventuele hobby's of allergieën, zodat de Secret Santa hier rekening mee kan houden. De Secret Santa krijgt zoveel mogelijk informatie, zonder uiteraard namen of adressen te noemen en het is de bedoeling dat deze een zo persoonlijk mogelijk kerstpakket samenstelt. ,,Onvolledige aanmeldingen worden daarom niet aangenomen dit jaar, omdat we merkten dat het vorig jaar erg lastig was voor Santa's om een pakket te maken voor bijvoorbeeld een gezin waarvan we alleen door hadden gekregen dat er drie kinderen waren, maar waarvan we geen geslacht of leeftijd wisten", legt de groep uit. Zowel de ontvangers als de Secret Santa's blijven anoniem, dat is de kracht er achter.

,,Vorig jaar waren er Secret Santa's uit alle hoeken, zo hadden hadden we bijvoorbeeld vriendengroepen of collega's die samen een pakket samenstelden, maar bijvoorbeeld ook gezinnen die graag een ander gezin wilden helpen met leeftijdsgenootjes van de eigen kinderen, zodat deze mee konden denken en zich bewust konden worden van het uitzoeken van cadeautjes voor iemand die misschien geen PS3 of ander duur speelgoed heeft. We hopen dat zoiets dit jaar weer gebeurt."

Daarnaast is er een andere regel die dit jaar met klem wordt benadrukt: ,,Het is absoluut niet de bedoeling dat mensen zichzelf op gaan geven om een pakket te ontvangen. Het gaat er juist om dat je een ander iets gunt, dat is de kerstgedachte."

Aanmelden als Secret Santa of iemand opgeven om een pakket te ontvangen kan via sliedrechtsecretsanta@gmail.com. Ook bijdragen van bedrijven (in de vorm van producten) zijn uiteraard van harte welkom, mits deze niet zijn voorzien van een bedrijfsnaam of reclame. Secret Santa blijft ook echt 'secret'.