Secret Santa loopt warm in Sliedrecht

Mike Rijnders

SLIEDRECHT De kerstgedachte, een toepasselijk begrip rond deze tijd van het jaar. Maar wat betekent dit eigenlijk? Vorig jaar hebben de initiatiefnemers van Secret Santa Sliedrecht besloten om een project te starten waarbij de kerstgedachte daadwerkelijk centraal staat. In 2014 bleek Secret Santa een groot succes met 75 kerstpakketten en dus hoopt het 'Secet Santa-team' van dit jaar, bestaande uit Maria, Nicole, Peter en Gerjon, dat het in 2015 wederom leeft onder de Sliedrechters. Maria vertelt: ,,Het idee is relatief eenvoudig; mensen die het zelf kunnen missen, kunnen anoniem een minderbedeelde mede-Sliedrechter een mooie(re) kerst bezorgen. Zij kunnen zich opgeven als Secret Santa, en vervolgens een kerstpakket samenstellen voor een ander huishouden." Daar het budget natuurlijk zelf bepaald kan worden, gaat het bij deze pakketten niet om de primaire levensbehoeften, maar om net iets extra's in de vorm van luxe die men zich niet normaal gesproken niet kan veroorloven. Secret Santa is bedoeld voor zowel alleenstaanden als (kleine en grote) gezinnen.

De andere kant van Secret Santa is het opgeven van de ontvanger van het kerstpakket; een huishouden uit Sliedrecht die het financieel niet makkelijk heeft. Het is de bedoeling dat Secret Santa een zo persoonlijk mogelijk kerstpakket samenstelt voor de ontvanger. ,,Daarom is het belangrijk om zo gedetailleerd mogelijk te zijn als je iemand opgeeft als ontvanger", licht Peter toe. Nicole vult aan: ,,Het is voor de Secret Santa ook handig om op de hoogte te zijn van eventuele bijzonderheden van het huishouden, zoals bijvoorbeeld allergieën."

Het succes van Secret Santa in Sliedrecht is ook bij andere gemeenten niet onopgemerkt gebleven. Zo is men in onder andere Zwijndrecht ook begonnen met een soortgelijk initiatief. ,,Het blijkt aanstekelijk te werken en dat vinden wij alleen maar leuk. Ik denk dat de anonimiteit van beide kanten de kracht achter Secret Santa is", aldus Peter. Tot slot wil het team nog wel benadrukken dat het absoluut niet de bedoeling is dat je jezelf opgeeft als ontvanger van een pakket. ,,Voor ons betekent de kerstgedachte dat je aan de medemens denkt, dat je een ander iets gunt." Aanmelden als Secret Santa of iemand opgeven om een kerstpakket te ontvangen kan nog tot en met zondag 13 december via sliedrechtsecretsanta@gmail.com.