Senioren krijgen voorlichting en kwartetspel over babbeltrucs

SLIEDRECHT Politie, Stichting Welzijnswerk Sliedrecht en gemeente Sliedrecht in Hof van Sliedrecht gaven woensdag 20 april een voorlichtingsuurtje voor senioren over babbeltrucs. Naast een presentatie van de wijkagent maakte de Sliedrechtse toneelgroep Onder Ons de praktijk tastbaar door enkele voorbeelden van babbeltrucs na te spelen. Burgemeester Bram van Hemmen was aanwezig en reikte een kwartetspel uit over financiële uitbuiting van ouderen. Dit kwartetspel is ontwikkeld door de Politie en Veiligheidsalliantie Rotterdam (VAR) en moet senioren bewust maken van de risico's van financiële uitbuiting.

De avond werd bezocht door zo'n vijftig tot zestig senioren. Zij kregen een aantal voorbeelden van babbeltrucs voorgeschoteld. Een persoon die aan de deur komt en zich voordoet als loodgieter, iemand van het gasbedrijf of van de thuiszorg. Babbeltrucs komen ook op straat voor, bijvoorbeeld wanneer iemand vraagt geld te wisselen voor een winkelwagentje. Ze proberen af te leiden, vertrouwen te wekken of te overrompelen met als doel kostbare bezittingen te ontvreemden. De avond werd afgesloten met de conclusie dat vertrouwen in mensen centraal blijft staan, maar dat senioren zich bewust moeten zijn van babbeltrucs. Ze moeten op hun gevoel vertrouwen wanneer ze het vermoeden hebben dat iets niet in de haak is en daarnaar handelen. Na afloop was er gelegenheid om vragen te stellen aan de wijkagent en meerdere aanwezigen maakten hiervan gebruik.

Op dit moment wordt de mogelijkheid nagegaan om voor de zomervakantie nog een bijeenkomst over babbeltrucs te organiseren.