• Simon Fousert

SGP-CU blijft grootste, nieuwkomers Slydregt.NU en D66 in raad

SLIEDRECHT Na onzekerheid aan het einde van de verkiezingsavond, heeft burgemeester Bram van Hemmen donderdag aan alle lijsttrekkers laten weten dat de uitslag blijft zoals deze door de gemeente is vastgesteld. Ook de definitieve uitslag van vrijdag kende geen veranderingen meer. De restzetel kwam daarmee in het bezit van D66. Ook Slydregt.NU, de andere nieuwkomer, bemachtigt een zetel. De andere partijen blijven stabiel. 

De verwarring in het raadhuis was woensdagavond groot toen de NOS een andere weergave van de Sliedrechtse zetelverdeling gaf. PRO Sliedrecht kreeg een zesde zetel terwijl D66 met lege handen bleef. Een verschil in interpretatie van de kieswet zou het verschil verklaren, gaf de gemeente woensdagavond laat aan. Na enkele telefoontjes met juridische adviseurs bleef de gemeente toen al bij de oorspronkelijke uitslag. Burgemeester Bram van Hemmen bevestigde dit donderdagochtend opnieuw. ,,We hebben vannacht extra controle uitgevoerd en getoetst bij De Kiesraad. Dit bevestigde onze lezing. Uit de controle bleek dat de voorlopige uitslag en de voorlopige zetelverdeling zoals die door de gemeente werd gepubliceerd als juist moet worden beschouwd. ANP en NOS hebben de uitslag inmiddels aangepast." 

Alleen de nieuwkomers winnen dus een zetel. De overige partijen blijven allen op hetzelfde aantal zetels staan. PRO Sliedrecht op vijf, CDA op drie, VVD en PvdA op twee. ,,We zijn super dankbaar", reageerde lijsttrekker Nico de Jager. ,,We wisten dat we van 19 naar 21 zetels zouden gaan en dan is de vraag hoe dat uitpakt. Natuurlijk hoopten we op een achtste zetel, dan hadden we gewonnen. In Sliedrecht is het gebruikelijk dat de grootste partij aan zet is, dus we gaan eens rustig kijken wat we nu gaan doen." Ton Spek van het CDA is tevreden. ,,Onze derde zetel was een restzetel, dus het is goed dat die hebben kunnen behouden. Natuurlijk hoopten we op een vierde zetel, maar al met al zijn we blij. Er zijn twee partijen bijgekomen waarvan je je kunt afvragen of er in Sliedrecht behoefte aan is. De kiezer is niet gek en heeft antwoord gegeven." Ook de VVD is ondanks een licht verlies tevreden. ,,We feliciteren de twee nieuwe partijen die ook aan de liberale kant staan", aldus Roelant Bijderwieden. ,,Dat geluid wordt nu groter en daar zijn we blij mee, al hadden we die zetels natuurlijk ook graag zelf gewild. We hoopten ook te profiteren van de twee extra zetels."  Hanny Visser ziet de lichte daling van het aantal stemmen voor PRO Sliedrecht niet als een verlies. ,,Ik ben super trots. Er staat een prachtige groep klaar voor de komende jaren en deze uitslag zie ik juist als een beloning voor ons besturen. Dat was voor ons ook nieuw en hebben we goed gedaan. Als coalitie hebben we ook goed samengewerkt, ook al was het soms best weleens moeilijk. Dat er nu twee nieuwe partijen bij gekomen zijn, die ook deels in dezelfde vijver vissen, is niet verkeerd. Verscheidenheid is ook goed." 

Burgemeester Bram van Hemmen is blij met de opkomst die met een kleine 59 procent anderhalf procent hoger ligt dan vier jaar geleden. ,,Er is goed campagne en debat gevoerd en deze opkomst laat wat mij betreft zien dat politiek hier leeft." Toch kreeg de avond volgens hem wel smet door de onduidelijkheid die over de restzetel van D66. PvdA-lijsttrekker Anton van Rees, die op twee zetels blijft staan, is ook tevreden. ,,Tegen de landelijke tendens in niet verliezen voelt als winst." Mark Jongeneel van Slydregt.NU is trots op zijn team en dankt de kiezer voor het vertrouwen ,,Nu werken aan een leefbaar Sliedrecht en Slydregt.NU verder uitbouwen." 

Bekijk hier de verdeling van de stemmen en zie ook hoeveel stemmen er op welke kandidaat zijn uitgebracht..