SGP-CU wil makelaars betrekken bij opsporen wietplantages

SLIEDRECHT De fractie van SGP-ChristenUnie heeft burgemeester Bram van Hemmen dinsdagavond tijdens een raadsvergadering een tip meegegeven in zijn strijd tegen hennepplantages. ,,Betrek de makelaars erbij", gaf raadslid Rien Visser de burgemeester mee. ,,Makelaars hebben in opdracht van particuliere verhuurders onroerend goed in beheer en bemiddelen bij verhuur."

Visser baseert zich bij zijn suggestie op een convenant dat de gemeente Tilburg heeft afgesloten met makelaarsverenigingen en de politie. Aspirant huurders worden daar eerst gecheckt door de makelaars. Afhankelijk van de uitkomst kan de makelaar een screening bij de politie aanvragen. Bij groen licht van de politie wordt een huurcontract afgesloten en wijst de makelaar de huurder op de verplichting zich in te schrijven bij de gemeente. Ook levert de makelaar de persoonsgegevens van de huurder aan de gemeente. De gemeente kan vervolgens controleren of de huurder zich inderdaad heeft ingeschreven en een kijkje nemen op het adres. Als er niemand staat ingeschreven of er wordt niemand aangetroffen wordt dat weer teruggekoppeld naar de politie en de makelaarsvereniging.

De SGP-CU zou een dergelijk convenant ook graag voor Sliedrecht zien en wil daar dan ook de woningstichtingen bij betrekken.

Bram van Hemmen noemde de suggestie "waardevol", al voegde hij daar aan toe de maatregel mogelijk iets te groot te vinden voor de Sliedrechtse situatie, die volgens hem niet vergelijkbaar is met de Tilburgse. Desalniettemin zegde hij toe het voorstel mee te nemen naar zijn eerstvolgende overleg met de politie.