Sint zet na avontuur weer voet aan wal in Sliedrecht

SLIEDRECHT Vorige week lazen we in Het Kompas over Fien. De bijzondere dame kwam zomaar het kasteel van Sinterklaas binnen. Ze wilde 'haar vriend' Sinterklaas verrassen met een kunstwerk en nieuwe kleding voor de pieten. Ook wilde ze mee naar Sliedrecht. Zou het haar gelukt zijn om mee naar Sliedrecht te gaan? En hebben de Pieten nieuwe kleding bij de intocht? We lezen het in het dagboek van correspondente Suzanita.

Het is begin november. De stoomboot ligt aan de Spaanse kade, klaar voor vertrek. Iedereen is aan boord en de motoren draaien al. Plots stopt er een taxi bij het schip. De chauffeur haalt zes knalroze koffers uit de kofferbak. De achterdeur van de taxi gaat open en Fien stapt uit. Ze rent op haar hakken over de loopplank. ,,Sinterklaasje!", roept ze. ,,Je vertrekt toch niet zonder mij!?" Bakkerspiet, Hoofdpiet, Boekenpiet en Stafpiet staan op het dek naar het tafereel te kijken. Ze kijken elkaar aan en barsten in lachen uit. Sinterklaas kan er iets minder hard om lachen. Hij vraagt zich af waar die vrouw moet slapen. Fien weet daar wel antwoord op: ,,Als het maar dicht bij jou is, Klaasje!" Aan boord werkt ze de hele reis stug door aan haar kunstwerk voor Sinterklaas. Ook ontwerpt ze nieuwe kleding voor de Pieten. De Sint en pieten vinden het prima: als ze werkt, houdt ze in elk geval haar mond dicht.

Vlak voor de intocht in Sliedrecht komt Fien opeens het dek op gerend. Ze gaat voorop de boot staan en zwaait alsof ze er helemaal bij hoort. Sinterklaas zegt er maar niets van. Hij is stiekem wel benieuwd naar het kunstwerk. Ook weet hij dat het geen zin heeft om iets tegen Fien te zeggen, ze luistert toch niet. Als Sinterklaas in Sliedrecht aan wal stapt pakt Fien zijn arm, net alsof ze getrouwd zijn. De burgemeester is daarom wel benieuwd wie die dame is. Sinterklaas vertelt dat Fien een kunstwerk voor hem gaat maken. Stafpiet en Bakkerspiet staan ondertussen bij de stoomboot om de koffers van Fien en wat cadeautjes uit te laden.

Maar dan.. Paniek! De cadeautjes zijn weg! ,,KIJK!", roept Bakkerspiet en hij wijst naar een klein bootje. Op het bootje staan twee mannen en een paar grote zakken. ,,ZE STELEN DE CADEAUTJES!", roept Stafpiet. Ze wil er achteraan springen, maar is te laat. Het bootje is de haven al uit. Precies op hetzelfde moment komt er een meneer aangelopen. Hij heeft een lange jas aan en een gek hoedje op. ,,Dag sinterklaas, ik ben Baron van Speel en Goed. Ik zie dat uw cadeaus gestolen zijn? Geen nood, daar heb ik een oplossing voor! U kunt bij mij voor een mooi prijsje cadeautjes bestellen. Hier heeft u een speelgoedboek en mijn visitekaartje. Belt u me?" Als de man wegloopt staat Sinterklaas nog een beetje beduusd te kijken. De burgemeester schakelt de politie in. Als de sint is bijgekomen stelt hij voor om toch maar door te gaan met de intocht. Presentatrice Kelly moet de baron maar even bellen om cadeautjes te bestellen. Vervolgens vertrekt het gezelschap naar het Raadhuis en sporthal De Stoep.

In sporthal De Stoep heeft Kelly het over de gebeurtenissen van die morgen. ,,Het is allemaal maar een beetje vreemd!", zegt ze. Op het zelfde moment komen Hoofd- en Bakkerspiet aangelopen. Ze dragen een schildersezel met een laken er overheen. ,,Weet je wie er een beetje vreemd is?", vraagt Hoofdpiet. Bakkerspiet vult aan: Fien de trien!" en beide pieten barsten in lachen uit. Ze vertellen aan Kelly dat ze het kunstwerk bij zich hebben. En dat ze snel weer weg moeten, omdat Fien hun kledingmaten wil weten.

Dan komt Sinterklaas de zaal binnen. Vrij snel na de Sint komt ook de baron om de hoek. Hij vraagt waarom hij niet gebeld is. ,,Kelly?", vraagt Sinterklaas. ,,Waarom heb jij niet gebeld?" ,,De cadeautjes van de baron zijn echt heel duur Sinterklaas", zegt ze. En ze fluistert er achteraan: ,,En de pieten en ik vertrouwen die baron niet." Sinterklaas vindt het allemaal maar onzin en geeft de opdracht om toch bij de baron te bestellen. ,,Er moeten cadeautjes komen!"

Er komen twee mannen binnen. Ze vragen waar de cadeautjes neergezet mogen worden. ,,Dat is snel!", zegt Sinterklaas. ,,Zet ze maar achter neer, dan doen de Pieten de rest wel." De mannen lopen weg. Hoofdpiet en Bakkerspiet staan in de hoek met elkaar te praten. Bakkerspiet gebaart naar de deur waar de mannen zijn verdwenen. Hoofdpiet loopt naar Sinterklaas en vraagt of ze bij Fien hun pak mogen gaan passen. Sinterklaas vindt het raar dat zijn pieten vrijwillig naar Fien willen, maar laat ze toch gaan.

Even later komen Hoofd- en Bakkerspiet weer terug met twee grote dozen. Ze roepen dat Fien en de baron even naar voren moeten komen. Sinterklaas denkt dat de nieuwe kleding in de dozen zit en is toch wel een beetje benieuwd. Als Hoofd- en Bakkerspiet de dozen opendoen schrikt iedereen zich een hoedje. Er zitten twee mannen in. Ze hebben een veel te klein pietenkostuum aan en tape over hun mond. Bijna alle aanwezigen schieten in de lach, maar de baron wordt steeds witter. Bakkerspiet legt uit waarom de baron zo zuur kijkt. ,,Toen Stafpiet en ik vanmorgen op de pakjesboot stonden zagen we de gezichten van de dieven heel goed. Dezelfde mannen kwamen net met de nieuwe cadeautjes de zaal in. Toen wist ik genoeg. De baron heeft de cadeautjes laten stelen om ze weer aan Sinterklaas te kunnen verkopen!" De Sint schrikt ervan en laat de boeven en de baron arresteren. ,,Eind goed, al goed!" roept hij, terwijl hij zijn pieten een schouderklopje geeft.

,,Toch niet!" roept Fien. ,,Mijn kunstwerk is nog niet onthuld." zegt ze beteuterd. ,,Laten we dat maar eens gaan doen dan." zegt Sinterklaas en hij loopt naar de schildersezel. Als hij het doek omhoog doet staan de Pieten maar raar te kijken. Er staat helemaal niets op het schilderij. ,,Hij is mooi hè?" vraagt Fien. Sinterklaas fronst en zegt: ,,Heel mooi, maar wat staat erop?" ,,Ziet u dat dan niet?", vraagt Fien. ,,Het is Amerigo in de sneeuw!". Na een korte stilte barsten Sinterklaas en de pieten in lachen uit. Ze hadden zich geen grappigere afsluiting van hun avonturen kunnen wensen.