• Suzanne Heikoop

Sinterklaas en de bijzondere dame

MADRID/SLIEDRECHT Bij het Spaanse kasteel van Sinterklaas is het heel druk. Alles wordt klaargemaakt voor het vertrek naar Nederland. Bakkerspiet is al weken bezig met het bakken van pepernoten. De heerlijke geur is in de wijde omtrek te ruiken. Amerigo, het paard van Sinterklaas, is mooi geborsteld. Hij staat in de stal op een vers blaadje sla te knabbelen. In de voortuin van het kasteel staat de staf te stralen in de zon. Stafpiet is zo moe van het poetsen dat ze stiekem even van het weer geniet. Ze zit op de trap van het kasteel te dutten. Boekenpiet zit ernaast te zweten. Sinterklaas heeft haar de opdracht gegeven om de laatste berichtjes in het boek te verwerken. Dat is nog best een klus! Gelukkig is ze bijna klaar.

Er stopt een auto voor het kasteel. Stafpiet schrikt wakker van het geluid. Ze kijkt naar Boekenpiet. Die haalt haar schouders op, want ze weet ook niet wie dat kan zijn. De auto blijkt een gele taxi te zijn. Er stapt een vrouw uit. Boekenpiet en Stafpiet kijken elkaar met gefronste wenkbrauwen aan. Wat ziet ze er apart uit! De dame ziet de pieten en loopt naar ze toe. De pieten trekken snel hun gezicht in de plooi. ,,Waarmee kunnen we u helpen, mevrouw?", vraagt Boekenpiet.

,,Hallo, ik ben Fien", zegt de dame. ,,Ik ben op zoek naar Sinterklaas. Is hij thuis?" Boekenpiet vertelt dat de Sint in zijn werkkamer is, maar dat hij niet gestoord wil worden. ,,U kunt het beste even een afspraak...", voordat de Piet haar zin af kan maken loopt Fien al naar de deur. ,,Sinterklaas heeft alle tijd voor mij!", roept ze. Ze loopt zonder aarzelen naar binnen. Bakkerspiet kijkt op als hij de bijzondere dame langs de kasteelkeuken ziet lopen. ,,Mevrouw! U mag niet zomaar…", roept hij, maar ze is al bij de werkkamer van de Sint. Daar klopt ze aan. Zonder een antwoord van Sinterklaas af te wachten opent Fien de deur. Ze loopt door tot ze vlak voor het grote bureau staat.

Sinterklaas kijkt verbaasd over zijn bril. Fien begint meteen te praten. ,,Hoi Sinterklaas! Ik ben Fien en ik ben een groot fan van u. Vanaf nu ben ik uw grootste vriendin!" Sinterklaas weet niet wat hem overkomt. Wie is deze dame en wat moet ze van hem? ,,Wat leuk dat ik een kunstwerk voor u mag maken", ratelt Fien door. ,,En dat ik de zwarte pieten een make-over mag geven. En dat ik mee mag op de stoomboot. En dat we naar Sliedrecht gaan. En en en…" ,,STOP!", roept Sinterklaas. ,,Ik heb het nu heel druk. Zou u alstublieft mijn kamer willen verlaten?" Fien loopt om het bureau heen. Ze slaat haar armen om de Sint heen en pakt hem stevig vast. ,,Wij zijn echt vrienden!", zegt ze, en ze geeft een beduusde Sinterklaas een smak op zijn wang. Daarna loopt ze weg.

Sinterklaas heeft even nodig om weer bij te komen. Hij kan haast niet geloven wat hem net is overkomen. Om alles te laten bezinken besluit de goedheiligman om even de benen te strekken. Hij loopt naar buiten. Daar ziet hij Staf- en Boekenpiet. Ze liggen te rollen van het lachen. ,,Wat zijn jullie nú weer aan het doen?", vraagt Sinterklaas. ,,Die Fien!", schatert Stafpiet. ,,Ze loopt als een trien!", vult Boekenpiet haar grinnikend aan. Ze stoppen even met lachen en kijken elkaar aan. Daarna barst Boekenpiet weer in lachen uit. Stafpiet kan niet achterblijven. De tranen rollen uit haar ogen! Sinterklaas kijkt nog eens naar zijn Pietenvrienden. Met een glimlach op zijn gezicht loopt hij weer naar binnen.

Zou Fien echt mee aan boord gaan? En gaan de Pieten in nieuwe kleding de daken op? Wat voor kunstwerk zou de rare dame gaan maken? We gaan het zien op 12 november!

09.00 uur Aanvang programma Loswal (Schuttevaerkade)

09.30 uur Aankomst stoomboot + welkomstwoord burgemeester

09.45 uur Wandeling Havenstraat

11.00 uur Raadhuis, officiële ontvangst

11.15 uur Wandeling Merwestraat en Kerkbuurt

13.30 uur Sinterklaasshow 1 Sporthal De Stoep

15.30 uur Sinterklaasshow 2 Sporthal De Stoep

In de Havenstraat, Schuttevaerkade en Dr. Langeveldplein geldt een rij- en parkeerverbod op zaterdag 14 november van 07.00 - 12.00 uur.

Voor meer informatie kun je kijken op: www.stichtingevenementensliedrecht.nl of www.sinterklaassliedrecht.nl.