• Stichting Struikelstenen Sliedrecht
  • Stichting Struikelstenen Sliedrecht

Sliedrecht aan bod in tv-serie 'Het was oorlog'

SLIEDRECHT De Historische Vereniging Sliedrecht heeft vorig jaar meegewerkt aan filmopnames, die gemaakt zijn voor omroep MAX en die op diverse locaties in Nederland zijn gemaakt met als thema 'Het was oorlog'. Deze worden in vier afleveringen uitgezonden op NPO 2 om 21.05 uur op 3 februari en 10 en 17 februari. De eerste uitzending was op 27 januari. In de uitzending van 3 februari worden fragmenten uitgezonden van een documentaire, waarbij de familie Hollebrands uit de Hugo de Grootstraat 70 in Sliedrecht is betrokken.

In deze documentaire is er aandacht voor Marleentje en Bertje Sanders. Deze twee Joodse kinderen vonden begin 1942 onderdak bij het gezin Hollebrands. Daar werden ze liefdevol opgenomen door ome Joop en tante Riek.

Op 27 augustus 1943 gaat het mis. Dan staat ineens een Amsterdamse 'jodenjager' voor de deur in de Hugo de Grootstraat. De ouders van Marleentje en Bertje zijn daags tevoren in Amsterdam gearresteerd en ondergebracht in de Hollandsche Schouwburg. Ze hebben de adressen van hun ondergedoken kinderen na mishandeling prijsgegeven.

Marleentje en Bertje worden ook naar Amsterdam getransporteerd. Daar worden ze verenigd met hun ouders en het oudere zusje Elly, die bij een boer in de Achterhoek was ondergebracht. Hollebrands doet een poging het gezin te bevrijden, maar dat mislukt.

Op 7 september 1943 komt het gezin in Westerbork aan en wordt nog diezelfde dag naar Auschwitz gedeporteerd. Op 10 september worden ze allemaal vergast. Marleentje is dan 8 en haar broertje Bertje is 4 jaar oud.

De geschiedenis wordt verteld door Corrie Smaardijk-Hollebrands, dochter van Joop en Riek Hollebrands, die als 5-jarig meisje dit alles heeft meegemaakt en nu, op hoge leeftijd, haar verhaal doet.

De Stichting Struikelstenen Sliedrecht heeft het plan ook voor deze beide ondergedoken kinderen een zogenoemde Struikelsteen aan te brengen in het trottoir voor de woning waar ze destijds verbleven: het huis van de familie Hollebrands, Hugo de Grootstraat 70. Wie wil helpen dit plan te verwezenlijken kan een bijdrage storten op rekeningnummer NL11 RABO 0304824879  t.n.v. Stichting Struikelstenen Sliedrecht. Vermeld bij de donatie postcode en huisnummer en dat het gaat om een donatie t.b.v. de kinderen Sanders.

De eerste (11) Sliedrechtse Struikelstenen worden komende maandag (6 februari) vanaf 9.00 uur gelegd. Voor meer informatie: www.struikelstenensliedrecht.nl.