• Presentatrice van de avond Carolien Janssen, Peter de Borst en Rinus Rasenberg.

    totaal-plaatje.nl
  • Toespraak van burgemeester Van Hemmen

    totaal-plaatje.nl
  • Regisseur Hidde Simons wordt bedankt.

Sliedrecht onder de indruk van Biesbosch Onder Vuur

SLIEDRECHT Sliedrecht beleefde vrijdagavond de première van de film 'Biesbosch Onder Vuur'. Het korte drama over de liniecrossers maakte grote indruk op de aanwezigen.

Via een heuse rode loper kwamen ruim 270 bezoekers vol verwachting de Merwebolder binnen om een plaatsje te vinden in de grote zaal De Ark, omgetoverd tot filmzaal. Bij de première waren naast de Sliedrechtse figuranten, ook enkele hoofdrolspelers aanwezig, alsmede initiatiefnemer en scriptschrijver Rinus Rasenberg en regisseur Hidde Simons. Eregasten waren mevrouw De Landgraaf, weduwe van de Sliedrechtse liniecrosser Jan de Landgraaf en mevrouw Kuipers-Buddingh, die zelf ook bij het verzet zat als koerier.

De 45 minuten durende drama-docu 'Biesbosch Onder Vuur' vertelt het verhaal van het fictieve personage Frank tijdens zijn gevaarlijke avontuur, tegen de achtergrond van ware gebeurtenissen vanaf november 1944 tot mei 1945 in en rondom de Biesbosch. Frank, uit bezet Werkendam, waagt de overtocht naar bevrijd Drimmelen om insuline te bemachtigen voor zijn zus. Hij komt in contact met de liniecrossers, die met kano's en roeiboten door de Biesbosch trekken om geheime berichten, mensen en medicijnen over te varen.

Maar voordat de film vertoond werd waren er toespraken van burgemeester Bram van Hemmen en Rinus Rasenberg. Sjors van Wijngaarden van het organiserend comité presenteerde een diavoorstelling over de geschiedenis van de liniecrossers. Vier kinderen van de Henri Dunantschool, de basisschool die elk jaar het crossersmonument adopteert, droegen hun zelfgeschreven gedichten voor.

Na de filmvertoning riep Peter de Borst, figurant in de film en initiatiefnemer van de Sliedrechtse première, alle betrokkenen nog eens bij zich voor een dankwoord en een geschenk. Voor Rinus Rasenberg had hij een welkome verrassing: een cheque van 3250 euro opgebracht door Sliedrechtse bedrijven en particulieren. ,,Met deze bijdrage verwacht ik precies quitte te spelen. Heel erg bedankt", aldus Rasenberg uit Drimmelen.

'Onder de indruk'

De aanwezigen spraken na afloop, onder het genot van een hapje en een drankje, vol lof over de film. Een greep uit de reacties: "Ik ben erg onder de indruk". "De sfeer en de spanning van die tijd is prachtig neergezet". "Heel goed dat dit gemaakt is zodat deze geschiedenis doorgegeven kan worden aan volgende generaties". De Sliedrechtse verzetsheld mevrouw Kuipers-Buddingh was ontroerd. ,,Ik vond het erg mooi. Het scheelde niet veel of ik barstte in tranen uit."

De dvd is te verkrijgen bij boekhandel De Waard op de Kerkbuurt.