Sliedrechts erfgoed onder één dak

Plannen voor nieuwbouw achter museum

SLIEDRECHT De Genealogische Vereniging De Stamboom, de Stichting Sliedrechts Museum en de Historische Vereniging Sliedrecht slaan de handen ineen. De drie organisaties die het Sliedrechts erfgoed bewaken gaan meer samenwerken. Om dat te bekrachtigen smelten ze samen tot één Historisch Platform, dat zich ook onder één dak zal huisvesten. Op de binnenplaats achter het Sliedrechts Museum op de Kerkbuurt zal daartoe een nieuw pand verrijzen.

De bouwplannen zijn al in een vergaand stadium, vertelt Remco van de Ven van de Historische Vereniging. ,,We hopen eind dit jaar, begin volgend jaar de eerste paal te kunnen slaan." Het gebouw wordt ontworpen door Van Es Architecten uit Sliedrecht en de bouw is in handen van aannemersbedrijf Bas Visser. ,,We hebben bewust voor Sliedrechtse bedrijven gekozen. Zoiets moet je met lokale mensen doen", stelt Van de Ven.

Het nieuwe gebouw zal via de ir. Boszaal gekoppeld zijn aan het Sliedrechts Museum zodat alles onder één dak valt. Stichting Vrienden van het Sliedrechts Museum wordt de eigenaar van het nieuwe pand. De Stamboom en de Historische Vereniging, die nu in respectievelijk De Reling en het Onderhuis (Kerkbuurt-West) zitten, worden huurders.

,,Het is de bedoeling dat de samenwerking ook leidt tot een ontmoetingsplek voor alle Sliedrechters", zegt Van de Ven. ,,We willen de openingstijden verruimen en hopen dat de mensen dan wat vaker binnenwandelen. Om eens een oude krant te lezen, in een boek te bladeren, een filmpje te kijken. Het Historisch Platform moet toegankelijk worden voor iedereen."

Van de Ven noemt de samenwerking in één platform ,,eigenlijk niet meer dan logisch". ,,We werken allemaal aan hetzelfde doel: het vastleggen van de historie van Sliedrecht."