• Jan Wieman
  • Archief BDUmedia
  • Elektra

Sliedrechts Museum exposeert 50 jaar Elektra

SLIEDRECHT Onder enorme belangstelling is zaterdag 30 september de expositie 'Elektra-50 jaar geschiedenis' geopend. In de tentoonstelling komen door middel van foto's, films, posters, allerlei t-shirts en documenten de afgelopen 50 jaar van één van de oudste jongerencentra, ooit een oude vrouwen- en mannenhuis, van Nederland voorbij.

door Jan Wieman

Het Sliedrechts Museum heeft ervoor gekozen om ook aandacht te besteden aan de meer recente geschiedenis, daar past deze expositie uitstekend in. Het is te verwachten dat de komende maanden, de expositie loopt tot 14 januari 2018, veel bezoekers een kijkje komen nemen. Zij kunnen dan herinneringen ophalen bij film en de honderden foto's van zichzelf, vrienden bekenden die de borden en wanden vullen. De vele T-shirts met daarop de bands van de geruchtmakende tuinfeesten waar bands speelden die later soms naam maakten in binnen-en buitenland en die grote aantallen bezoekers trokken uit de verre omtrek. Ook de krantenartikelen, jaarverslagen en andere documenten die tentoongesteld worden vertellen de soms heftige geschiedenis van Elektra. De expositie is een 'must' voor iedereen die ooit bezoek(st)er was of nog is van het jongerencentrum, maar ook interessant voor mensen die de groei naar de eigentijdse jongerenhulpverlening willen zien ontstaan.

Nadat de expositie officieel geopend was trok het gezelschap naar Elektra waar ter gelegenheid van deze expositie een 'Open Avond' werd gehouden voor iedereen die ooit bezoeker was van het jongerencentrum of dit nu nog is. Ouders én hun kinderen gingen er heen. Het gezelschap dat daar ontstond was niet alleen zeer talrijk maar ook kleurrijk wat haardos betreft, voor zover tenminste nog aanwezig. De sfeer was, door het weerzien van de 'oude maten' en het praten over vroeger, tot in de kleine uurtjes zoals die zou moeten zijn.

Elektra heeft vroeger haar bestaansrecht nog wel eens moeten bewijzen, nu is het een bruisend jongerencentrum waar de Sliedrechtse jeugd tussen de 8 en 26 jaar welkom is en veel activiteiten worden georganiseerd.