• De balie van het vernieuwde museum.

    Sliedrechts Museum

Sliedrechts Museum vernieuwd open

SLIEDRECHT Sliedrecht heeft een lange historie, reeds in de middeleeuwen werd het dorp aan de Merwede al in teksten genoemd. Logisch dus eigenlijk, dat het Sliedrechts Museum deze geschiedenis levend wil houden.

Na de viering van het 750-jarig bestaan van Sliedrecht in 2015 ontstond er in het museum steeds meer de wens om deze lange geschiedenis een vaste plek te geven in het museum, maar dit ook op een eigentijdse manier te doen.

In samenwerking met de Historische Vereniging Sliedrecht en de Genealogische Vereniging De Stamboom (samen met het museum het Historisch Platform Sliedrecht (HPS) )zijn toen de eerste plannen en opzetten gemaakt voor een vaste tentoonstelling; de 'Tijdlijn van Sliedrecht'.

De Tijdlijn van Sliedrecht laat de geschiedenis van Sliedrecht zien, waarbij een aantal belangrijke momenten voor Sliedrecht extra worden uitgewerkt en in beeld worden gebracht.

Om de veelheid aan informatie wat overzichtelijker te maken zijn er 5 perioden gekozen, die je stapsgewijs meenemen in de ontwikkeling van ons dorp. Een bijzonder overzicht waarbij per onderdeel iemand uit Sliedrecht het woord neemt om te vertellen over deze periode en via een monitor te zien is. De tentoonstelling is onder begeleiding van de museumconservator het product van verschillende vrijwilligers vanuit het Historisch Platform en een extern ontwerpbureau.

Tijdens de Open Dag op 6 juli is de Tijdlijn van Sliedrecht voor het eerst te bewonderen voor het grote publiek. Van 11.00 uur tot 17.00 uur heropent het museum haar deuren.

Naast De Tijdlijn is op die dag in de nieuwe expositieruimte vanuit de Historische Vereniging aandacht voor de bebouwing van de dijk van Wijk A t/m Wijk D. Via een interactief computerprogramma kan men de bebouwing van de dijk bekijken aan de hand van oud foto en filmmateriaal.

De Stamboom geeft inzicht in het werk van deze genealogische vereniging; hoe verloopt stamboomonderzoek en met welke vragen kun je bij hen terecht.

Het museum presenteert het rapport dat is gemaakt naar aanleiding van het archeologisch onderzoek Dit onderzoek heeft plaatsgevonden voor de start van de werkzaamheden van de nieuwbouw van het museum. Er zijn veel foto's en verrassende bodemvondsten te zien.

Ook is de in oude luister herstelde Raadzaal te bewonderen. Door een andere indeling komt deze zaal weer echt over als een oude Raadzaal van weleer. Prima geschikt als trouwlocatie, wat het museum ook al jaren is.

Door de komst van een rolstoelplatform is de Raadzaal nu ook bereikbaar voor mindervaliden. Ook de rest van het museum is nu beter toegankelijk voor mindervaliden, door de komst van een lift in de nieuwbouw en diverse aanpassingen.

Voor de HPS is de open dag op 6 juli een afsluiting van een periode waarin heel hard is samengewerkt aan de vernieuwing en verbetering van het Sliedrechts Museum en het creëren van een gezamenlijke werkplek voor de drie clubs.

Maar voor het Sliedrechts Museum ook meteen weer de start van een nieuwe periode, waarbij de oude vaste tentoonstelling geëvalueerd en waar nodig aangepast zal gaan worden.

Daarnaast zullen er weer volop wisselexposities georganiseerd gaan worden, waarbij het doel is om steeds een raakvlak te hebben met de actualiteit en voor ieder wat wils.

Het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt 99-101 is vanaf 6 juli weer iedere woensdag,- en zaterdagmiddag geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Groepen vanaf 6 personen kunnen ook een afspraak maken voor een bezoek buiten deze uren. Dit kan via info@sliedrechtsmuseum.nl