Sliedrechts verjaardagsfeestje druk bezocht

SLIEDRECHT ,,Wat is hier aan de hand?", vroeg een verbaasde voorbijganger op de Kerkbuurt. Drommen mensen in en om het Sliedrechts Museum. Niet een alledaags beeld, inderdaad. In het museum vierde Sliedrecht zaterdagmiddag haar 952ste verjaardag.

En dat feestje trok zoveel belangstellenden dat niet eens iedereen er in kon. Remco van de Ven van de Historische Vereniging schatte het aantal aanwezigen op ruim 170.

Zij hoorden de voorzitters van de Genealogische Vereniging De Stamboom, het Sliedrechts Museum en de Historische Vereniging vertellen over de gezamenlijke toekomstplannen. De organisaties willen samensmelten tot één groot Historisch Platform en zullen alle drie huisvesting vinden in het museum aan de Kerkbuurt, dat daartoe uitgebouwd zal worden.

SLIEDRECHTLEZING

Daarna hield burgemeester Bram van Hemmen de eerste Sliedrechtlezing met als titel 'Vrouwen van Sliedrecht', geïnspireerd op de vrouwen van de baggeraars die tijdens de afwezigheid van hun echtgenoten op zelfstandige wijze de zaken thuis regelden.

De Sliedrechtse damesgroep Tisnennyfals vertolkte bekende oud-Hollandse liedjes, die door de aanwezigen enthousiast werden meegezongen. Tot slot werd er een verhaal in dialect verteld.

Tussendoor konden de bezoekers ook de expositieruimtes bekijken en werden er films vertoond.

Het feestje werd een ware reünie voor veel (oudere) Sliedrechters. Onder het genot van een drankje en hapjes werd er nog lang nagepraat.

De viering van de verjaardag van Sliedrecht moet een jaarlijkse traditie worden op de zaterdag het dichtst bij 2 mei. Die datum word aangehouden als de "geboortedatum" van Sliedrecht. De naam van het dorp wordt immers voor het eerst genoemd in een akte van 2 mei 1064.