• Bibliotheek AanZet

Sliedrechtse Eva door naar kwartfinale voorleeswedstrijd

SLIEDRECHT In Bibliotheek Hardinxveld-Giessendam werd donderdag 15 februari de regionale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gehouden. Leerlingen van elf verschillende basisscholen uit de regio namen hun publiek mee in een spannend verhaalfragment. De scholen die mee deden kwamen uit Ameide, Giessenburg, Goudriaan, Meerkerk, Hardinxveld-Giessendam, Hoogblokland, Hoornaar, Nieuwpoort, Ottoland en Sliedrecht. Eva Blokland van basisschool O.B.S. Henri Dunant uit Sliedrecht kwam als winnaar uit de bus. Zij gaat door naar de kwartfinale op woensdag 21 maart in Ridderkerk. Op 13 april is de provinciale finale in het Theater van Bibliotheek Rotterdam en op woensdag 23 mei 2018 is de landelijke finale in Schouwburg Amstelveen.

De jury bestond uit Nel Scheijgrond, Trudie Baggerman, en Martine Peerboom. Zij kozen Eva als winnares. Eva las voor uit Fantasia IX van Geronimo Stilton. Een prima keuze voor de Voorleeswedstrijd. Ze zat zeer relaxed in de voorleesstoel met haar benen opgetrokken alsof ze thuis een boek zat te lezen. Haar voorleestempo was goed. Ze zong zelfs het liedje wat in het boek stond.

De Nationale VoorleeswedstrijdDe Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Door mee te doen leren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen heel leuk en waardevol is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 15 minuten per dag (voor)lezen, uiteindelijk 1000 nieuwe woorden per jaar erbij leren.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De voorrondes, kwartfinales en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral erg leuk is. Aan de voorleesronde in Hardinxveld-Giessendam deden de volgende scholen mee: School met de Bijbel de Kandelaar, Hendrik van Brederodeschool, O.B.S. Giessen-Oudekerk, C.B.S. De Fakkel, C.B.S. De Rank, B.S. Driemaster, C.B.S. De Wegwijzer, O.B.S. Klim Op, C.B.S. Eben-Haëzer, Basisschool Eben Haezer, O.B.S. Henri Dunant.