• Jan Wieman
  • Jan Wieman

Sliedrechtse Mantelzorgers krijgen extra waardering

SLIEDRECHT Vrijdag 10 november was het landelijke Dag van de Mantelzorgers, ook de Sliedrechtse geregistreerde mantelzorgers werden die dag extra gewaardeerd. De Stichting Welzijnswerk Sliedrecht bood hen namens de gemeente in twee sessies een heerlijk buffet aan. Met aansluitend het programma 'delen is het nieuwe vermenigvuldigen', vol liedjes, filmpjes, sketches en interactie, waarbij hen ook een spiegel werd voorgehouden.

door Jan Wieman

Restaurant 'De Minister' in het Griendencollege stroomde 10 november twee keer helemaal vol. In totaal 166 mensen, mantelzorgers en hun zorgvragers, kwamen naar de middag- en avondsessies die speciaal voor hen waren georganiseerd. De lange rijen stoelen werden tot de laatste plaats gevuld. Docent Beau Ravenstein had de leerlingen van de 'afdeling consumptieve technieken en evenementen producten' voorbereid op deze dag om er een succes van te maken. ,,Ze zijn wekenlang bezig geweest, dit is een mooie gelegenheid om ervaring op te doen." Het buffet werd een succes, de gasten lieten het zich goed smaken, het was dan ook niet zo verwonderlijk dat het bordje door menigeen nog eens werd gevuld.

Het thema van deze dag was 'Mantelzorg doe je samen'. Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een zieke gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een ouder, partner of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Brigitta Müller directeur van de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht in de middag en 's avonds burgemeester van Hemmen lieten dan ook duidelijke merken hoe trots ze zijn en hoeveel waardering ze hebben voor de mantelzorgers die zoveel tijd en energie steken in de zorg voor de mensen die zorg nodig hebben.

Aansluitend aan het buffet zorgde Bettina Kraaieveld, zelf ook werkzaam in de zorg, voor het nodige vermaak en ontspanning. Zij zong en danste en toonde filmpjes waarin het leven van de mantelzorgers aan de orde kwam. De boodschap was ook: 'Zorg niet alleen goed voor de zorgvrager maar ook voor jezelf anders houd je niet vol; Vraag hulp als je die nodig hebt want samen sta je sterk; Zorg dat je je ontspant ga ook eens uit; Probeer te leren van je fouten want die maak je toch; Bedek ook dingen met de mantel der liefde, je houdt immers van die ander die zorgvrager.'

Bij sommigen in het publiek blonk er een traan omdat men was geraakt door een lied of opmerking, maar de zaal liet ook duidelijk merken dat er veel plezier te beleven viel. Na afloop ging iedere bezoeker 'gewapend' met een mooie roos naar huis. Morgen wacht hen weer een taak.