• Historische Vereniging Sliedrecht

'Slierechs Aeventjie' op het Griendencollege

SLIEDRECHT De Historische Vereniging Sliedrecht houdt donderdag 16 november het jaarlijkse 'Slierechs Aeventjie'. De avond begint om 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. Locatie: Grienden College, Kamerlingh Onneslaan in Sliedrecht.

Elk jaar is dit thema goed voor een volle zaal. Gebeurtenissen uit het heden en verleden passeren de revue. Na een kort openingswoord door voorzitter Peter Bons krijgen de aanwezigen een film te zien waarin het Sliedrecht van vroeger vergeleken wordt met het Sliedrecht van nu. Deze film is recent opgenomen door Marius Teeuw en loopt vanaf het het oosteinde van De Kaai tot aan de Watertoren. De film laat op bijzondere wijze zien wat de veranderingen zijn op dit deel van de huidige Sliedrechtse Rivierdijk, voorheen Wijk A.

De dialectgroep schrijft wekelijks een verhaal in een lokaal weekblad. Het verhaal dat nu voorgedragen gaat worden kan eigenlijk niet in de krant, nou ja, misschien wel, maar toch. Het wordt verteld in Sliedrechts dialect. Een korte film uit de vijftiger jaren, vorige eeuw, van de familie Bongers uit de Kerkbuurt wordt als première vertoond. De dialectgroep van de vereniging gaat met de zaal in gesprek over bijnamen van vroeger.

De Historische Vereniging Sliedrecht heeft een overzicht gemaakt van alle burgemeesters die ooit Sliedrecht hebben gediend. Sliedrecht kende voorheen een aantal heerlijkheden waarover een schout de eerste onder zijns gelijken was. Het ambt van burgemeester ontstond na de Franse tijd, aanvankelijk werd de burgemeester 'maire' genoemd. Een deel van de zestien burgemeesters die Sliedrecht tot nu toe dienden en dient, worden afgebeeld met een toelichting.

Inwoners van Sliedrecht kunnen deze avond eigenlijk niet missen. Leden van de Historische Vereniging Sliedrecht hebben gratis toegang. Anderen worden lid of betalen 2,50 euro.