Sterke daling aantal woninginbraken in Sliedrecht

SLIEDRECHT In Sliedrecht is het aantal woninginbraken in de eerste zeven maanden van 2015 met 43 procent afgenomen ten opzichte van 2014. In vergelijking met 2013 is de afname zelfs 61 procent. Dat blijkt uit de tussenevaluatie van het Integraal Veiligheidsplan (IVP) dat het college van B&W deze week naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Ook het aantal fietsdiefstallen bij station Sliedrecht neemt dit jaar af ten opzichte van 2014. In de eerste zeven maanden werden veertien fietsen gestolen, een daling van 52 procent. Dit is nog wel een stijging ten opzichte van 2013. ,,Verwacht wordt dat het aantal fietsendiefstallen bij het station verder af zal nemen als in 2016 gestart wordt met cameratoezicht", zegt Rico den Boer, woordvoerder van de gemeente Sliedrecht.

JEUGDOVERLAST

Op gebied van jeugdoverlast is nog extra inzet nodig. Dit jaar is tot nu toe 152 keer melding gedaan van jeugdoverlast. Dat is een stijging van 58 procent ten opzichte van 2014. Den Boer: ,,Politie en jongerenwerk herkennen zich niet in de cijfers. Het blijkt vooral te gaan om beperkte overlast zoals spelende kinderen. Daarnaast heeft de politie gevraagd eerder melding te doen van jeugdoverlast." In 2018 moet het aantal meldingen met 20% zijn afgenomen.

SAMENWERKING

Om de gestelde doelen in het IVP te bereiken werkt de gemeente samen met verschillende partners zoals de brandweer, politie, Dienst Gezondheid & Jeugd, jongerenwerk en Stichting Welzijnswerk Sliedrecht. ,,Voorbeelden van resultaten zijn lessen van de brandweer op basisscholen over brandveiligheid en de tweede KVO-ster (Keurmerk Veilig Ondernemen) voor het Burgemeester Winklerplein. Ook burgerinitiatieven zoals Buurttoezicht, Buurt Bestuurt en het preventieteam zakkenrollen leveren een belangrijke bijdrage aan een veiliger Sliedrecht", aldus de woordvoerder.

In maart 2016 verschijnen de uitkomsten van de nieuwe veiligheidsmonitor. Daarin wordt ook het veiligheidsgevoel van Sliedrechters onderzocht.