• Paul Bakker
  • Paul Bakker
  • Paul Bakker
  • Paul Bakker

Sterrenkijken bij Huygens

PAPENDRECHT/WIJNGAARDEN Sterrenkundevereniging Christiaan Huygens opent op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart haar deuren voor het publiek. De sterrenwacht doet mee met de Landelijke Sterrenkijkdagen ​die voor de 40ste keer worden gehouden. Iedereen die door een grote telescoop sterren en planeten wil zien kan op vrijdag- en zaterdagavond van 19:00 tot 23:00 uur komen kijken.

Beide dagen is de maan het begin van de avond goed zichtbaar, met haar kraters, bergen en valleien. In het sterrenbeeld Leeuw staat de planeet Jupiter. Door de telescoop zijn van deze reuzeplaneet de wolkenbanden te zien en vier maantjes. Het sterrenbeeld Orion (in de Griekse mythologie een jager vergezeld van twee honden) staat in het zuidwesten. In dit sterrenbeeld is een reusachtige gaswolk, de Orion-nevel, te zien waarin duizenden nieuwe sterren geboren worden. Daarnaast zijn er prachtige dubbelsterren en sterrenhopen te bewonderen.

Op zaterdagmiddag vanaf 14:00 uur richten de leden van Huygens hun kijkers - met speciale veilige filters - op de dichtstbijzijnde ster: de zon. Op de zon zijn fraaie zonnevlekken te zien. Mogelijk staan aan de rand van de zon spectaculaire protuberansen, een soort zonnevlammen.

Uiteraard zijn zon en sterren alleen te zien bij een heldere hemel. Maar ook bij bewolkt weer kan er een kijkje worden genomen in de sterrenwacht. Er is doorlopend uitleg over de telescopen. Binnen in de zaal zijn presentaties over het zonnestelsel en de vereniging.

Iedereen is van harte welkom aan de Matenaweg 1 in Papendrecht bij het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard. De toegang is gratis. Voor een routebeschrijving en meer informatie zie: www.verenigingchristiaanhuygens.nl.

Op de foto's:

1: Sterrenkijken door de grote telescoop in de koepel

2: De Maan in Eerste Kwartier

3: Koepel Sterrenwacht Huygens

4: Kijken naar de zon

5: Kaart van de sterrenhemel tijden sterrenkijkdagen, richting zuidelijke richting (bron: KNVWS)