• Lex van Lieshout ANP XTRA

Stijging van het aantal mbo-vacatures in Drechtsteden

SLIEDRECHT Het aantal mbo-vacatures is sterk aan het toenemen. In de periode maart tot en met augustus van dit jaar ontstonden landelijk 207.600 vacatures op mbo-niveau, 9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de regio Drechtsteden is de stijging met 5 procent lager dan landelijk. Doordat het beter gaat op de arbeidsmarkt, neemt het aantal jongeren dat een nieuwe WW-uitkering aanvraagt bij UWV af. In de regio Drechtsteden is de daling met 19 procent hoger dan landelijk. Dit staat in het rapport Basiscijfers Jeugd dat SBB en UWV deze week uitbrachten.

Van maart tot en met augustus 2016 ontstonden in de regio Drechtsteden 2.500 mbo-vacatures. Vergeleken met vorig jaar is dit aantal gestegen met 5 procent, zo blijkt uit cijfers van SBB. Het grootste aantal mbo-vacatures is er in de beroepsgroep retail, daarna volgt groothandel en internationale handel. Vergeleken met de landelijke verdeling van het aantal vacatures zijn er in Drechtsteden relatief weinig vacatures in de beroepsgroep gastvrijheid. Jongeren die nu starten met een mbo-opleiding hebben een goed baanperspectief als zij kiezen voor de richtingen verkoper, verkoopspecialisten mbo-verpleegkundige.

Aantal nieuwe WW-uitkeringen aan jongeren daalt In het afgelopen half jaar verstrekte UWV landelijk ruim 36.000 nieuwe WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar, een afname met 6.000 (-15 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Drechtsteden is de daling met 19 procent sterker dan landelijk. De daling in de regio is het grootst bij jongeren die voor de WW-uitkering in de horeca (-44 procent) werkten.

Eind september 2016 stonden er in Drechtsteden 552 jongeren tot 27 jaar als werkzoekende geregistreerd bij UWV. Van deze jongeren heeft 43 procent geen startkwalificatie. Landelijk is dit aandeel groter (50 procent). De groep middelbaar opgeleiden (minimaal mbo-niveau 2, havo of vwo) heeft in deze regio een aandeel van 41 procent. Dat is iets boven het landelijk gemiddelde (39 procent). De uitzendbranche blijkt in 2015 voor jongeren de meeste succesvolle branche om vanuit de WW aan het werk te komen. Ruim een kwart van deze jongeren ging aan de slag via een uitzendbureau.

Aantal geworven leerbanen Tussen 1 juni en 1 oktober 2016 heeft SBB 12.584 leerbanen geworven en beschikbaar gesteld via Stagemarkt.nl. Er zijn landelijk nog 5.000 studenten zonder een geregistreerde leerbaan. In de regio Drechtsteden heeft SBB 210 leerbanen geworven. Via Stagemarkt.nl zijn de meeste leerbanen beschikbaar in de sectoren voedsel, groen en gastvrijheid en techniek en gebouwde omgeving.