Struikelstenen: Merwedegijzelaar Steven Gerrit van der Kreeft

SLIEDRECHT Het persoonlijke verhaal van (Steven) Gerrit van der Kreeft (11 juli 1922) is in november 2014 opgeschreven door zijn nichtje, mevrouw Marcella de Jong-van der Wiel.

Zij vertelt: ,,'Mijn moeder Wies was de zus van Bartho en Gerrit van der Kreeft. Hun vader was stationschef in Sliedrecht. Het verhaal zoals ik dat van mijn moeder ken, is dat haar broers Bartho en Gerrit vanuit de woonkamer boven het station zagen hoe de bij de razzia van 16 mei 1944 opgepakte groep jongens en mannen naar een gereedstaande trein werd afgevoerd. De broers herkenden in die groep een paar vrienden, renden er naar toe en werden toen direct ook zelf opgepakt. Hun moeder, mijn oma dus, zag het voor haar ogen gebeuren en heeft daar een flinke shock van opgelopen. Mijn moeder heeft het evenmin goed kunnen verwerken, ook omdat zij degene was die uiteindelijk van het Rode Kruis bericht kreeg over het overlijden van haar broer Gerrit. Zij moest dat droeve nieuws overbrengen aan haar ouders."

In de oorlog woonden de broers Gerrit en Bartho van der Kreeft in het ouderlijk huis op het adres E3 (boven het Sliedrechtse station). Bartho van der Kreeft (17 februari 1926) is wel teruggekeerd uit Duitsland Nu is in de oude stationschefwoning het restaurant De Heeren van Slydregt gevestigd. Dit restaurant heeft om die reden de struikelsteen voor Steven Gerrit van der Kreeft geadopteerd.

Ook een struikelsteen adopteren? Neem voor meer informatie contact op met Gerrit Venis: gerrit.venis@upcmail.nl.