Struikelstenen worden uitgelicht

SLIEDRECHT Aan het begin van de zomer meldde deze krant de start van de crowdfundingactie om in Sliedrecht een aantal zogeheten Stolpersteine aan te brengen. Deze kleine monumentjes (10x10 cm) worden - voorzien van een messing plaatje - aangebracht in het trottoir voor huizen waar in de Tweede Wereldoorlog mensen woonden die zijn opgepakt en zijn omgekomen of vermoord in een Duits concentratiekamp. In het messingplaatje worden onder andere de naam en de datum en plek van omkomen gegraveerd.

Voor Sliedrecht gaat het vooralsnog om 30 personen: 18 Joodse inwoners, een inwoonster die Joodse 'kostgangers' had en 11 Merwedegijzelaars, jonge mannen die werden opgepakt bij een razzia als represaille voor het ombrengen van twee NSB-landwachten. Er wordt nog onderzocht of meer Sliedrechtse inwoners op deze wijze herdacht zouden moeten worden.

Deze actie is opgezet door PRO Sliedrecht in samenwerking met de Dijksynagoge en Anja van der Starre, schrijfster van een boekje over de Merwedegijzelaars en dochter van een van hen die de oorlog wel overleefde. Op facebook (facebook.com/struikelstenensliedrecht) schrijven de initiatiefnemers wekelijks een verhaal over een van de Merwedegijzelaars of een van de betrokken Joodse families.

Het Kompas besteedt de komende tijd ook aandacht aan dit project door de verhalen van de omgekomen dorpsgenoten te publiceren. Vanuit PRO Sliedrecht is raadslid Gerrit Venis, voormalig voorzitter van de Historische Vereniging Sliedrecht, coördinator van de activiteiten. ,,Op dit moment is er een bedrag van 781 euro op de speciale rekening binnen gekomen. Dat is genoeg voor zes van de 30 struikelstenen. Verder heeft een Sliedrechts bedrijf toegezegd om drie stenen (van één Joodse familie) te financieren. Bij dit bedrag is nog niet de opbrengst geteld van de collectebussen die tijdens de Late Summer Fair in de kramen van de Sliedrechtse politieke partijen te vinden waren. Dat ook andere politieke partijen bereid zijn ons initiatief te ondersteunen, stemt PRO Sliedrecht en mij persoonlijk heel gelukkig", zegt Gerrit Venis. ,,Het initiatief mag dan wel deels bij PRO liggen, maar het gaat er om deze struikelstenen te realiseren met steun van ons hele dorp. Ze vormen een blijvende herinnering en een aansporing dit nooit meer te laten gebeuren."

Wie ook wil doneren voor het realiseren van de Struikelstenen in Sliedrecht, dit kan op rekeningnummer NL11 RABO 0304824879 t.n.v. PRO Sliedrecht, inzake Struikelstenen.