• PvdA Sliedrecht

Thorbeckelaan 18

Vorige week verrichte wethouder Aldrik Dijkstra de eerste handeling voor het sloopwerk in de Staatsliedenbuurt. Met behulp van een kraantje hapte hij een dakkapel weg van een blokje huizen dat mij zeer dierbaar was, aan de Thorbeckelaan. Halverwege dit blokje, links naast de brandgang, bevond zich namelijk het ouderlijk huis van mijn vader. Mijn oudste herinneringen gaan terug naar dit huis. Naar het vlees op het oliestelletje in de schuur, het kippenhok in de tuin en opoe Bronwasser die achter de schuifdeuren in het achterkamertje woonde omdat ze al oud was en Parkzicht nog niet bestond. Er was toen ook nog een voortuin bij, want de vooruitgang had nog niet geëist dat de Thorbeckelaan zou worden verbreed tot de proporties die we nu kennen.

In de tuin stond een witgelakt bankje. Er zijn foto's waarop het gezin in wisselende samenstelling op dat bankje heeft plaatsgenomen omdat vader, moeder, vijf broertjes en één zusje er nu eenmaal niet allemaal tegelijk op pasten. Ze pasten wél allemaal in dat huisje, inclusief opoe.

Voor zover ik mij kan herinneren heb ik er één keer gelogeerd. Het was begin jaren '60, ik was een jaar of drie. Ik lag in een vreemd bed en kon niet slapen. Buiten was het nog licht, want in die tijd ging je als kind vroeg naar bed. In de verte klonk het geraas van de kermis.

Achteraf heb ik mij weleens afgevraagd of mijn ouders mij daar hadden gedropt om naar de kermis te kunnen gaan. Hoewel: mijn grootvader, die de beginselen van Abraham Kuyper zeer was toegedaan, zou dat ongetwijfeld niet hebben goedgekeurd.

Veel meer herinneringen heb ik er niet aan. Opa overleed in 1965 aan een ziekte die toen nog ongeneeslijk was, enkele jaren later werd oma zo'n beetje de eerste bewoner van Parkzicht.

En nu is het allemaal weg. Best jammer….

Ben van der Plas

Burgerraadslid Partij van de Arbeid