• Acht van de negen leden van Tisnennyfals.

    Kelly Petrie

Tisnennyfals, maar ook niet zuiver

SLIEDRECHT De in totaal negen tellende bandleden van 'Tisnennyfals' bereiden zich voor op hun gratis jubileumtour. De dames uit Sliedrecht trappen aanstaande vrijdag af in verpleeghuis Waerthove met een bruisend optreden naar aanleiding van het twintig jaar bestaan van de formatie (opgericht 24 maart 1999 – red.)

door Kelly Petrie

De muziekroots zijn terug te leiden naar de gitaarclub van de inmiddels overleden tante Corrie Slob. Teunie Lavooij: ,,Als je kon schrijven en maat houden, ging je erbij. Dus op zevenjarige leeftijd begon ik met gitaarlessen. Iedere woensdagmiddag zaten we met zijn allen te oefenen. Mooie tijd was dat. En vooral erg gezellig."

Bandlid Ine de Bruin kijkt met veel plezier terug in het fotoboek uit diezelfde periode. ,,We hebben opgetreden in de Thalia, nu beter bekend onder uitgaansgelegenheid 'de Bios'. En natuurlijk in de inmiddels gesloopte Bonkelaar, het cultureel centrum van de 70er jaren. Wie is er niet opgegroeid? Elk jaar werkte je naar zo'n optreden toe. Je ouders en iedereen die je kende zaten in het publiek. Een hele happening voor onze club."

Tijdens een door Ine georganiseerde reünie, begon het bij iedereen weer te kriebelen en spraken de dames weer vaker af. Gewoon bij iemand thuis. Kletsen, zingen en een beetje tokkelen. Kort daarna had een gezamenlijke vriendin van een aanvraag voor een optreden en was de bandnaam snel gevonden. Dicky Doeser: ,,We hebben stuk voor stuk zangervaring, spelen op gitaar, ukelele of tamboerijn. De liedjes zijn herkenbaar. Er kan op worden gedanst of meegezongen. We passen ons repertoire aan naar ons publiek, maar het zijn allemaal gezellige bekende liedjes uit de jaren '50, '60 en '70. Denk hierbij aan covers van Willy Alberti met droomland, maar ook echte swingers, zoals By the rivers of Babylon, origineel van Boney M."

Met gemiddeld twee optredens in de maand ging dit ook niet aan de neus van de gemeente voorbij en kreeg Tisnennyfals vorig jaar de Gouden Aar uitgereikt. Het is de waardering die ze verdienen, aldus Kees Verwoerd namens het bestuur. Deze verrassend zingende dames zien telkens weer kans ouderen enthousiast mee te laten zingen of bij nog ouderen mee te laten neuriën. Naast dat ze dus vooral in verpleeghuizen en en zorginstellingen optreden, zijn ze ook ooit met een gezamenlijk uitje, ongepland, op een podium van een Drentse kroeg beland. Het was een ontzettend enthousiast publiek en we kregen een staande ovatie. Het was een machtig mooie avond, aldus de dames. Tisnennyfals brengt dus vooral herkenning en vrolijkheid.

De kickoff van het jubileumjaar op 8 maart vindt plaats in verpleeghuis Waerthove, wat gratis en voor iedereen toegankelijk is, en wordt opgevolgd door een optreden op 25 april in Overslydrecht. De derde en tevens ook het eindpunt van de tour vindt plaats op 18 mei in Parkzicht. Voor verdere informatie of interesse in een swingend meezingfestijn van Tisnennyfals, kan contact worden opgenomen met Mattie Leenheer: 0184-417720