• Erik Heijkoop poseert voor de trappen die hij woensdag 30 mei zal afdalen en beklimmen

    Romy den Otter

Traplopen met Multiple Sclerose

SLIEDRECHT Erik Heijkoop (39) zal woensdag 30 mei om 14.00 uur de trap bij de plaatselijke Jumbo en Hema afdalen en beklimmen. Dit is voor hem een ontzettend grote inspanning, want Erik heeft Multiple Sclerose, beter bekend als MS. Bij mensen met deze ziekte is de bescherm- en isolatielaag rondom het centrale zenuwstelsel beschadigd. Hierdoor kunnen problemen ontstaan bij onder andere lopen, voelen en zien. Erik wil zich sterk maken tegen de ziekte en 30 mei, op Nationale MS dag, met het afdalen en beklimmen van de trap aandacht vragen voor MS.

door Romy den Otter

Bij Erik werd zeven jaar geleden MS geconstateerd. ,,Ik was in die tijd actief bij het Sliedrechtse muziekkorps Wilhelmus", vertelt hij. ,,Wij werden daar getraind om kaarsrecht te lopen. Bij een optreden vroegen mensen langs de kant zich af of ik dronken was. Dat was niet het geval: na verschillende onderzoeken werd het duidelijk dat ik MS had."

De conditie van Erik is in de afgelopen jaren erg achteruit gegaan, maar dit houdt hem niet tegen om deel te nemen aan verschillende acties. ,,In juli 2016 heb ik meegedaan met ArenA MoveS, een actie waarbij ik de trappen van de Amsterdam Arena heb beklommen", zegt hij. ,,Het was heel intensief, maar ik dacht: hoe leuk zou het zijn om dit nog een keer in Sliedrecht te doen?" Nu komt Erik Heijkoop dus op eigen initiatief in beweging in zijn dorp, omdat hij graag nog een keer zo'n prestatie wil leveren.

,,Voor het afdalen en beklimmen van de trap in Sliedrecht heb ik ongeveer een uurtje uitgetrokken", vermeldt Erik. ,,De afdaling is het zwaarst, dus daar begin ik mee." Beneden zal hij even pauzeren, om vervolgens aan de klim terug naar boven te beginnen. ,,Ik hoop dat er veel mensen komen en dat op deze manier de ziekte MS op de kaart wordt gezet", deelt Erik glimlachend mee. Hij hoopt met de actie 500 euro op te halen voor het Nationaal MS Fonds. ,,Mensen kunnen via de site sterktegenms.nl/actie/erik-heijkoop een donatie doen. Ik heb nu 350 euro opgehaald, maar zelfs als ik niks opgehaald zou hebben, had ik het nog gedaan."