• Erik de Bruin

Tuinfeest: klein feest met grote namen

SLIEDRECHT De Staat, Go Back To The Zoo, John Coffey, Peter Pan Speedrock… deze grote namen in de Nederlandse muziekscene stonden, voordat ze hun doorbraak beleefden, allemaal al eens op Elektra's Tuinfeest in het 'kleine' Sliedrecht. ,,Wat ons geheim is? We zijn allemaal liefhebber. We luisteren veel, bezoeken festivals en optredens en weten wat wel en niet bij ons feest past." We' zijn de programmeurs. Een team dat nu vijf jaar achtereen uit dezelfde gezichten bestaat. ,,Dat zie je terug", zegt Jeroen Loeve die samen met Chris Both, David Kimpel, Arie van Willigen, Bart Kuntz en Roland Verhoef het Tuinfeest organiseert. ,,Het Tuinfeest heeft een ander karakter gekregen. Het is meer een mix geworden." De programmeurs gooien hun favoriete muziek op één hoop en maken daar een cocktail van. ,,Je probeert zoveel mogelijk mensen te pleasen, dat staat los van je eigen smaak. Ook als je er zelf niet van houdt, je weet wel of het muzikaal in orde is. Of het goed is en aanslaat bij ons publiek", aldus Chris Both.'

 

Het Kompas interviewde beide heren omdat 'het' er weer aan zit te komen. De 46e editie barst los op zaterdag 18 juni. De hele middag en avond zijn volgeprogrammeerd. Met 'ons publiek' doelt Chris op de muziekliefhebbers die regelmatig het aan de Stationsweg gelegen poppodium bezoeken als er op vrijdag- of zaterdagavond een band optreedt. ,,Maar we richten ons niet alleen daarop. Op het Tuinfeest lopen ook mensen die nooit in Elektra komen. Of beter gezegd nooit meer omdat ze eruit zijn gegroeid." Jeroen: ,,Ze komen voor de sfeer en om vrienden van vroeger te ontmoeten. We heten ze graag welkom op ons feest. Een feest waarvoor het hele dorp is uitgenodigd en waar, omdat de muziek zo goed is, ook veel mensen van buiten op af komen. Zet dit team neer op een commercieel festival en je bereikt minimaal hetzelfde resultaat. Dat klinkt arrogant, maar zo bedoel ik het niet." ,,We stoppen er gewoon ontzettend veel tijd en energie in", haakt Chris weer in. ,,Je bent er een jaar mee bezig. Dat is niet erg want het is je passie. Naar nieuwe, opkomende bands zoeken is een tweede natuur. Wat wel eens moeilijk is, is dat je lang niet alles voor elkaar krijgt. Je moet vaak Nee slikken. We willen heel veel, maar negen van de tien dingen die op je verlanglijstje staan, gaan niet door. Wat je overigens incalculeert. Je moet net het geluk hebben dat het in het schema past. Én dat ze voor dit bedrag willen spelen."

 Jeroen verheft enthousiast zijn stem. ,,Triggerfinger voor vijfhonderd euro! Het is niet voor te stellen, maar het is wel gebeurd. Hier in Elektra, toen ze nog onbekend waren bij het grote publiek. Go Back To The Zoo idem dito en wat te denken van De Staat, die nu in het voorprogramma van Muse staat en door heel Europa toert. Eén van de eerste tien optredens van Peter Pan Speedrock, na Kensington de grootste rockband van Nederland, was in Sliedrecht. Wat ze spelen, past heel goed bij Elektra. Niet voor niets hebben ze een paar maal op het Tuinfeest gestaan. De laatste keer in 2010 toen ze eigenlijk al onbetaalbaar waren, maar omdat het een jubileumeditie was, konden we iets meer schuiven."

 

'TRY-OUT' Dit jaar maken ze hun comeback in het baggerdorp waarbij ze water bij de wijn hebben gedaan. Chris: ,,Ze zijn met hun afscheidstoer bezig en tonen zich loyaal aan de podia en festivals waar het voor hen is begonnen. Waarop ze voor het eerst hun kunsten vertoonden. Geweldig natuurlijk!" Een echte publiekstrekker, zoals ook Saint Tropez, dat eveneens in de avonduren is geprogrammeerd, zou kunnen zijn. ,,Het nieuwe Go Back To The Zoo", juicht Jeroen. ,,Begin dit jaar is de band, die verschillende 3FM Awards heeft gewonnen, uit elkaar gevallen, nu zijn ze iets nieuws begonnen, minder commercieel, waarbij de bassist en zanger zijn gewisseld." Zijn hart begint sneller te kloppen bij hiphop van vaderlandse bodem. Drie weken geleden werd hij op zijn wenken bediend toen De Likt, een Rotterdamse groep die hiphop en elektro samenvoegt, naar het poppodium kwam. ,,Met in hun kielzog 'hokjesman' Michael Schaap, die dé Rotterdammer in beeld bracht, een item dat vrijdagavond 27 mei is uitgezonden." ,,Of hiphop bij het Tuinfeest past? Zou kunnen, maar dat willen we eerst testen. In december gaan we een indooreditie organiseren. Als een soort try-out voor het, tussen aanhalingstekens, échte Tuinfeest."

 Elektra houdt elk jaar een bluesnacht. ,,Een stijl die die dit jaar helaas ontbreekt", merkt Chris op. ,,Net als ska. Je probeert zoveel mogelijk variatie aan te brengen, maar dat lukt niet altijd en zeker niet als het aanbod schraal is." Jeroen: ,,Je vist in een kleine vijver. Daar heb je mee te maken en dan kun je ook nog eens botte pech hebben. Orange Goblin, onze droomband, waar we al vele jaren achteraan zitten, hapte toe, maar zegde later toch af. Blues Pills uit Zweden zegde al drie keer af. Je weet dat het kan gebeuren, maar toch is het verschrikkelijk balen." Hij surft naar YouTube om een filmpje te laten zien. ,,Hoor je die stem? Net Janis Joplin. Blues Pills zou een sensatie zijn geweest. Van hun debuutalbum zijn 75.000 exemplaren verkocht. Dit jaar zie ik ze al op Lowlands staan, anders volgend jaar. We gaan het in 2017 zeker weer proberen!"

 

LOKALE BANDS Bluesrock en metal zijn wel vertegenwoordigd. Suicide Attack komt over uit Gorinchem. Chris: ,,Trashmetal uit de jaren tachtig. Bewust helemaal aan het begin geprogrammeerd omdat ze een trouwe aanhang meenemen. Zo heb je al meteen aardig wat publiek." Later in de middag is het bluesrock (van de Duitse band Wucan; de zangeres speelt een aantal nummers dwarsfluit) en 'zweverige, psychedelische' garagerock (van een Australisch duo) dat de klok slaat. Alle optredens op het hoofdpodium duren ongeveer een uur. De intermezzo's een half uur, maar die worden opgevuld met optredens van plaatselijke bands op het kleine podium. ,,Vorig jaar stond die er voor het eerst en dat is zeer goed bevallen. De non-stop muziek werkt sfeerverhogend en het is leuk om er op deze manier een lokaal tintje aan te geven. Dát maakt het nog Sliedrechtser." Maar dat is het toch al, hoor", vult Jeroen tot slot nog aan. ,,Het Tuinfeest is écht van hier. Natuurlijk valt de muziek niet bij alle inwoners in de smaak, maar dat houd je altijd. Het uitgangspunt is dat je er met en voor elkaar een sfeervolle dag van wilt maken. 62 jonge vrijwilligers steken daar hun nek voor uit. Misschien nog wel meer dan de muziek vind ik dat het mooiste aspect van het Tuinfeest."