• Familie Stout

Turnen in de genen

SLIEDRECHT ,,Wat zij kan en hoe ze het uitvoert, is zó knap." Dat de 9-jarige Melanie Stout uit Sliedrecht een groot fan is van Olympisch kampioen en vaandeldrager Sanne Wevers hoeft ze niet te zeggen. Haar gezicht spreekt boekdelen. Ook de prestaties van de andere Nederlandse turners in Rio de Janeiro volgde ze de afgelopen twee weken nauwgezet. Niet zo gek want in huize Stout is sinds een paar jaar naast volleybal en voetbal ook turnen het gesprek van de dag. Zo ook bij een turngezin uit Hardinxveld-Giessendam waar ze dagelijks mee optrekken.

,,We zijn zelfs familie van elkaar, maar dat wist je misschien nog niet", steekt Rob Stout, de vader van Melanie, van wal. De broertjes Wesley en Mitchel de Haas, respectievelijk 15 en 11 jaar, hebben op de bank plaatsgenomen. ,,Hun oma is mijn zus en hun moeder dus mijn nicht, die ik overigens nog heb getraind. Zoals ik nu ook training geef aan haar zoons." Dat doet hij bij O & O uit Zwijndrecht, één van de beste turnclubs van Nederland en leverancier van de olympïers Bart Deurloo en Frank Rijken. Laatstgenoemde, lid van het herenteam dat de tiende plaats veroverde in Brazilië, is pas negentien. Wie weet wat er over vier jaar in het vat zit voor Wesley, die maar vier jaar jonger is en al bijna was geselecteerd voor het Jeugd-EK, waar gymnasten tot en met achttien jaar aan deelnemen. Hij werd in zijn leeftijdscategorie met een punt verschil Nederlands kampioen op het onderdeel Sprong. Het Hardinxveldse talent voerde de anderhalve salto gestrekt met dubbele schroef perfect uit. Een garantie voor succes want andere turners waagden zich niet aan dit moeilijke element. Door op de rekstok zilver te bemachtigen lag hij op koers om ook de meerkamp op zijn naam te schrijven. Dat ging echter jammerlijk mis. ,,Ik stond na drie van de zes disciplines bovenaan. Daarna kwam ik zowel op de vloer, één van mijn favoriete onderdelen, als op de voltige ten val." Hij viel uiteindelijk zelfs buiten het podium.

ALLROUND Doordat Wesley het laatste onderdeel wat minder beheerst, zou specialisatie, wat bijvoorbeeld grote kampioenen als Yuri van Gelder en Epke Zonderland hebben gedaan, een uitkomst kunnen zijn. ,,Yuri begon zich toe te leggen op de ringen toen hij ongeveer zo oud was als Wesley nu", vertelt Rob. ,,Een overeenkomst is er wel - voltige was ook zijn minst favoriete onderdeel - maar we denken dat hij er goed aan doet om zich in elk geval voorlopig te blijven ontwikkelen tot een allround turner. In het mannenturnen is er wel het één en ander veranderd. De leeftijd waarop de beste prestaties worden geleverd, is flink omhoog gegaan. Kijk naar Epke, die is al dertig en echt geen uitzondering. Voor een broekie als Frank Rijken begint het nu eigenlijk pas, laat staan voor Wesley. Het is goed om een brede basis te hebben, specialiseren kan altijd nog."

 

SLIEDRECHT SPORT Hij heeft al een, voor zijn leeftijd, brede torso. Het resultaat van langdurige trainingsarbeid. Dit seizoen wordt het aantal uren opgeschroefd naar ongeveer 25 per week. Hij zal elke dag in Zwijndrecht te vinden zijn. In de topsporthal waar ook Melanie en Mitchel vijf keer per week naar toe rijden en waar Rob al jaren één van de hoofdtrainers is. In turnend Nederland is de Sliedrechter met Hardinxveldse roots een coach met aanzien. Niet voor niets nam hij tijdens de Olympische Spelen plaats naast Studio Sport-presentatrice Dione de Graaff om de verrichtingen van het damesteam van commentaar te voorzien.

Binnen O & O verschuift zijn aandacht en begeleiding steeds meer naar het damesturnen. De prestaties van de Papendrechtse Naomi Visser ('pas vijftien jaar, maar op het Jeugd-EK de enige Nederlandse die zich voor een toestelfinale wist te plaatsen') spelen daar een rol in, maar ook de stormachtige ontwikkeling van zijn eigen dochter, die in haar leeftijdscategorie de beste van Nederland is op de meerkamp. Een actiefoto die haar vader later naar de krant mailt, laat zien dat de wonderbaarlijke manoeuvres die Sanne Wevers, haar grote voorbeeld, op de evenwichtsbalk verricht, ook voor haar zijn weggelegd. Ze lijkt een mooie toekomst als turnster tegemoet te gaan terwijl ze ondanks de achtergronden van haar ouders (die beiden in hun jeugd hebben geturnd) in de wieg leek gelegd om een andere sport te beoefenen. ,,Haar twee oudere zussen omarmden het volleybal toen ze klein waren. Net als haar broer, die dat combineerde met voetbal en met volleybal stopte toen hij de kans kreeg om in de jeugd van Feyenoord te spelen. Nu Sparta overigens. We namen Melanie al op jonge leeftijd automatisch mee naar Sliedrecht Sport."

Hij lacht. ,,Een beetje in de hoop dat ze ook lid zou worden want dat was wel zo praktisch, maar ze koos voor turnen. Geen probleem natuurlijk. Gaat het thuis een keer niet alleen over voetbal en volleybal haha..." ,,Of het bijzonder is? Natuurlijk. Tijdens zo'n NK ben je coach, maar tegelijkertijd vader, al mag je dat niet laten merken en je mag zeker niet laten zien dat je extra zenuwachtig bent. Al was ik dat natuurlijk wel."

 

'ERVARING OPBOUWEN' In huize De Haas voeren discussies en gesprekken over de edele turnsport sowieso de boventoon. De 11-jarige Mitchel volgde drie jaar geleden de voetsporen van zijn broer en maakte ook de overstap naar O & O. Hij blinkt net als Wesley uit op het onderdeel Sprong. De bronzen medaille op het NK is daar het bewijs van. Dat hij op de meerkamp als vierde eindigde, toont echter aan dat hij meer in z'n mars heeft. ,,Al komt dat er in trainingen vaak beter uit, maar dat heeft met wedstrijdspanning te maken. Daar moet hij nog wat beter mee om leren gaan, maar dat is een kwestie van ervaring."