'Uitbetaling pgb-declaraties op gang gekomen'

DEN HAAG - De uitbetaling van declaraties bij de persoonsgebonden budgetten (pgb's) is op gang gekomen. Staatssecretaris Martin van Rijn schrijft dat aan de Tweede Kamer.

Eind januari ontstond er grote onrust over de pgb's omdat veel budgethouders nog niet wisten of ze binnen hun pgb zorg konden declareren. Ze hadden nog geen groen licht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor de contracten met hun zorgverleners. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor de pgb's en uitbetalingen aan zorgverleners. Die overgang ging gepaard met veel vertragingen. Van Rijn nam daarop maatregelen en zorgde er begin deze maand voor dat de SVB binnen vijf tot tien dagen uitbetaalt. Hij stelde ook een apart team in om de schrijnende gevallen met spoed op te lossen. Inmiddels leiden die maatregelen ertoe dat de achterstanden worden ingelopen. De telefonische bereikbaarheid blijft wel kwetsbaar, geeft Van Rijn toe. Per dag komen er 7500 telefoontjes binnen.

Volgens Van Rijn worden er op het moment elke dag tussen de 5000 en 8500 declaraties ingediend. De SVB verwacht die binnen de vijf tot tien werkdagen te kunnen betalen. Op basis van de op dit moment geregistreerde zorgovereenkomsten wordt verwacht dat uiteindelijk 130.000 declaraties moeten worden verwerkt. Daarvan zijn er nu 27.000 op tijd uitbetaald. Inmiddels hebben ook 68.000 zorgverleners met een maandloon - die niet per declaratie maar per maand worden betaald - hun geld gekregen.

In Sliedrecht heeft de CDA-fractie vragen gesteld over de pgb-chaos. De fractie wil weten of er ook in Sliedrecht schrijnende gevallen zijn ontstaan en wat de gemeente in die gevallen kan betekenen. De antwoorden van het college van B en W op deze vragen zijn, voor zover bekend, nog niet gegeven.