• Evides
  • Evides

Uitdiepen spaarbekken De Gijster

DORDRECHT De Gijster is één van de drie spaarbekkens in de Biesbosch die onderdeel uitmaken van de eerste stap van het waterzuiveringsproces van Evides. Om het bekken optimaal te kunnen blijven inzetten, gaat Evides het bekken het komende anderhalf jaar uitdiepen. Een omvangrijk werk, waarvoor kraanschepen over water én land naar het spaarbekken gingen.

Spaarbekken De Gijster heeft een belangrijke functie in het zuiveringsproces van Evides; het kent een grote voorraadcapaciteit en er vindt een natuurlijke voorzuivering plaats, onder meer door zonlicht. Voor het zuiverende effect is het van belang dat het bekken overal de juiste diepte heeft. Samen met Van den Herik-Sliedrecht gaat Evides werken aan het optimaliseren van de diepte van De Gijster.

De ondiepe randen van het bekken worden afgegraven en met de vrijkomende grond worden de diepe delen in het midden van het bekken opgevuld. Hiervoor zijn twee grote kraanschepen (65m x 11.40m) in het bekken geplaatst die het komende anderhalf jaar de werkzaamheden gaan uitvoeren. Aan de wijze waarop het werk wordt uitgevoerd, zijn specifieke eisen gesteld om te zorgen dat ook tijdens de uitvoering het spaarbekken in bedrijf kan blijven.

Spaarbekken de Gijster ligt middenin de Brabantse Biesbosch en is alleen bereikbaar via het water. Het bekken is volledig omsloten door bekkendijken en daardoor kan een schip het bekken niet binnenvaren. Het was daarom al een werk op zich om de twee 1000 ton wegende kraanschepen - die nodig zijn voor het baggerwerk - in het bekken te krijgen.

De schepen zijn in Schiedam op een ponton geplaatst en vervolgens naar de werkhaven bij De Gijster gesleept. Met zogenoemde multiwheels zijn ze aan wal gebracht en verplaatst naar het spaarbekken. Voor de tewaterlating in het bekken is een speciaal zandlichaam aangebracht. Hierop konden de schepen via luchtzakken het water inglijden. Afgelopen week zijn op deze wijze de schepen in De Gijster gebracht. De komende maanden gaan de schepen aan het werk om de diepte van het spaarbekken te optimaliseren.

Bekijk via deze link de film van het plaatsen van de kraanschepen in spaarbekken De Gijster.